Серија турнира „Трећа субота” у Новом Саду: Пехар Плату, норма Ени Цвитан

У просторијама Новосадског шаховског клуба (НШК) почела су надметања у оквиру серије међународних опен турнира, под називом Трећа субота.
sah Turniri Treca subota u Novom Sadu
Фото: Приватна архива

На првом турниру у конкуренцији се нашло 17 мускетара из Турске, Шведске, САД, БиХ, Чешке, Русије и Србије, као и једна шахисткиња из Хрватске. Конкуренција је била изузетно јака, будући да су међу учесницима била петорица велемајстора, петорица интермајстора, двоје ФИДЕ мајстора итд. У шест дана одиграно је девет кола по Швајцарском систему паровања. Темпо игре био је 90 минута по играчу, плус додатак од 30 секунди за сваки одиграни потез, до краја сваке партије. Пласман играча са истим бројем освојених поена одређен је на основу Бухолц-коефицијента.

Прво место, на супериоран начин, освојио је велемајстор из Чешке Војтех Плат са седам поена и једини  је такмичење завршио без  пораза (пет победа и четири ремија). По 6,5 поена уписали су суботички велемастор и репрезентативац Србије Никола Седлак, који је заузео другу позицију, и трећепласирани амерички интернационални мајстор Равен Стурт. Освојена је и прва међународна норма – симпатична гошћа из Ријеке, ћерка чувеног велемајстора Огњена Цвитана, Ена Цвитан освојила је четврто место са пет поена и први женски велемајсторски резултат. А да све протекне у најбољем реду постарао се међународни судија Петар Николић из Сирига.

Тренутно је у току други турнир из исте серије, где петоро играча води са по три поена из четири партије, а међу њима је и најбољи јуниор у Србији, шеснаестогодишњи интермајстор Лука Будисављевић. Преостало је још шест кола до краја, а турнир се завршава 14. новембра.

Паралелно са овим јаким турнирима, одржавају се и опен турнири за играче до 2200 рејтинг поена. На првом таквом турниру победио је новосадски шаховски тренер, ФИДЕ мајстор Жељко Медар, који је направио резултат за анале – 5,5 поена из шест партија, при томе победивши представнике Турске резултатом три према нула.

Данас почиње други међународни турнир из ове серије и пожељно је да заинтересовани играчи што пре пошаљу пријаву на телефон 062/804-7002 (Синиша Дражић), због ограниченог капацитета сале за игру, а услед доследног придржавања антиковид мера. Игра се у НШК-у, први спрат, ул. Пашићева 26, од данас до суботе, по два кола дневно, а прво коло почиње данас у 16.30 часова. Пријава је могућа и на лицу места од 16 до 16.20 часова. Темпо игре је 60 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез.

Важна информација за све шахисте је да ће 11. Међународно првенство Војводине бити одржано у ресторану “Оморика” у Каћу од 10. до 13. децембра, а играће се шест кола у две групе по рејтингу. Очекује се учешће преко 100 такмичара, а због ограниченог капацитета сале пожељно је пријавити се што пре на телефон 062/804-7001 (Петар Миличевић). Све информације биће ускоро на сајту Шаховског савеза Војводине.    

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести