ШК Југовић из Каћа један од најуспешнијих клубова у Србији: Амбиције увек највише

Трећи Фестивал шаха се одржава у хотелу „Престиж“ у Параћину, од уторка до недеље.
с
Фото: ШК Југовић

У оквиру манифестације одиграће се 10. Куп Светозара Глигорића у отвореној и женској конкуренцији, као и појединачна првенства Србије у убрзаном и брзопотезном шаху. Трофеј у отвореној конкуренцији брани ШК Југовић из Каћа.

Председник клуба је Мирослав Копања, чији је допринос војвођанском и српском шаху огроман. На ту функцију дошао је 1995. године, од када се Југовић стабилизовао и ушао у елитно друштво, у обе конкуренције.

Био је председник Шаховског савеза Војводине, потпредседник, па председник Шаховског савеза Србије. Поред тога, председавао је Светском зоном 1.5 за Европу, био је члан борда ФИДЕ, делегат Србије у Европској шаховској унији (ЕЦУ) и ФИДЕ.

Док је Копања био председник ШСВ Нови Сад је био најбољи шаховски град Србије, а трећи на свету, освојивши бронзу на Светском првенству у Ал Ајну 2012, што је прва екипна медаља за Србију од 1989. За то време је у Србији организовано много међународних такмичења, на пример Европско првенство у Новом Саду 2009, те Куп европских шампиона, такође у Српској Атини. Копања је и заговорник акције „Шах у школе“. Сви ови, и многи други успеси су му донели најпрестижније спортско признање у Војводини – Спартакову награду.

– Југовић je основан 1948. године као ШК Каћ, а 1956. када се формирало Спортско друштво „Југовић" мења име у Шаховски клуб Југовић. Спада у ред најуспешнијих и најорганизованијих шаховских клубова у земљи. Дугогодишњи је члан Прве лиге Србије у женској и мушкој конкуренцији. Друга екипа се такмичи у Јужнобачкој лиги, а у оквиру клуба функционише и школа шаха. Једни смо од ретких, ако не и једини у Србији који имају четири погона – рекао је Мирослав Копања.


Савин допринос

Поред њега, успесима Југовића је допринела и Сава Стоисављевић, капитен женског тима.

– Она је предводила клуб у Лиги шампиона 2004. у Турској. Такође, била је генерални секретар Европске шаховске уније, када је седиште ове организације пребачено у Београд. Постала је и прва жена главни судија на Шаховским олимпијадама (Хантимасијск, Русија, 2010). Поред тога, судила је велики број снажних турнира – нагласио је Копања.


Југовић је 2013. и 2017. проглашен најуспешнијим и најбољим клубом у Србији.

– Томе су допринели одлични резултати женске и мушке екипе тих година. У последњих 10 година мушки тим је од девет купова Србије под именом нашег прослављеног велемајстора Светозара Глигорића освојио пет. У женској конкуренцији од два одиграна купа били смо први и трећи. Куриозитет је што су и у једној и у другој конкуренцији прве купове под тим именом освојиле екипе Југовића. Били смо прваци државе у женској категорији 2017, што је прва титула за Нови Сад у екипној женској конкуренцији, а после 30 година и прва титула која је донешена у Војводину – објаснио је Копања.

Фото: ШК Југовић

Према његовим речима разлог успешности лежи у доброј организацији клуба и коректном односу према играчима.

– Дајемо шансу младим и перспективним играчима који већ имају резултате иза себе да се на Купу Војводине и Србије као и у Првој лиги Србије доказују у јакој конкуренцији. За Југовић су играле три светске првакиње и једна европска у женској конкуренцији, као и некадашњи и садашњи репрезентативци Србије, те играчице које су биле првакиње и вицепрвакиње Европе и света у појединачној конкуренцији. Клуб је омогућио максималне услове за игру и напредовање. Тамо где смо проценили да су потребне додатне припреме, играчима смо обезбедили врхунске велемајсторе и некадашње репрезентативце да их припремају пред значајнија такмичења. Тренажни процес се допуњује учешћем на турнирима у земљи и иностранству. Наша три играча су на европским и светским првенствима у 2023. години представљали Србију. Наш ветеран је био првак Европе, а прошле године делио је прво место и по додатним критеријумима је био други.

Амбиције су клуба из Каћа су увек највише.

– Зависи од много фактора како ћемо проћи на такмичењима. Претходне деценије смо једни од најбољих клубова у Србији. И ове године смо се, као и претходних, трудили да састави обе екипе буду довољно јаки да се боре за врх на такмичењима. Ако добијемо адекватну финансијску помоћ учествоваћемо на Европском клупском купу који се ове године одржава у Србији. Југовић је добио позив да због досадашњих резултата у обе конкуренције представља Србију на овом предстижном такмичењу – закључио је Копања.


Најуспешнији колектив

Мирослав Копања је истакао и значај Југовића за локалну заједницу.

– Југовић је најуспешнији спортски екипни колектив у Каћу, по освојеној првој титули шампиона Србије за Каћ, а и по Куповима Србије у обе конкуренције. Женска екипа је 2004. играла Лигу шампиона Европе у Турској. У Каћ смо довели два шампионата државе у женској конкуренцији, 2008 и 2012. године. Организовали смо у Каћу финалне турнире Купа Војводине у редовном, убрзаном и брзопотезном шаху, више пута Другу лигу Војводине у женској и мушкој конкуренцији. Пре две године смо направили симултанку за 130 деце из Каћа са великим бројем познатих велемајстора из света – рекао је Копања.


С. Костић

 

Фото: ШК Југовић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести