У Суботици се одржава Кадетски фестивал са близу 200 учесника из свих крајева Србије

У Конгресној сали хотела „Патриа“ у Суботици  отворен  је 14. кадетски фестивал Шаховског савеза Србије (ШСС).
sah glavna
Фото: Градоначелник Суботице Стеван је повукао први потез и отворио текмичење, фото: Приватна архива

Фестивал се, иначе, састоји од четири такмичења, а три су завршена: подељени су пехари и медаље најбољима у по шест узрасних категорија на Брзопотезном првенству Србије и Првенству Србије у решавању шаховских проблема, као и у 12 категорија на Првенству Србије у убрзаном шаху.

Свечано отварање увод је у четврто и најзначајније такмичење у склопу Фестивала – Кадетско првенство Србије у стандардном шаху, на коме учествује 181 такмичар из свих крајева Србије. После интонирања  химне, присутнима се обратио генерални секретар Шаховског савеза Србије Андрија Јоргић, који је поздравио госте, а затим истакао значај овог такмичења за Савез и најавио бројне акције, међу којима је посебно апострофирао Србија опен, који ће се одржати у Београду, у јулу месецу.

У име златног спонзора ШСС, Академије Доситеј, такмичаре и њихове пратиоце поздравио је генерални менаyер Срећко Бачевац, који је, између осталог, рекао:

– Партнерство са Шаховским савезом Србије је ново, али лепо и корисно искуство за Академију Доситеј. Овде, међу младим људима, лако је осетити синергију која нас покреће. Појединац мало шта може урадити сам, али када се ујединимо, како су то урадили  Академија и Савез, онда можемо много.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић симболично је повукао први потез, а директор фестивала и члан Управног одбора ШСС Љубомир Јовановић подсетио је присутне које особине шах буди, а младим шахистима упутиоје  савет да дане у Суботици што више користе за дружења, позивајући се на слоган Светске шаховске федерације - Сви смо једна породица.

Такмичење је прогласио отвореним градоначелник Стеван Бакић, који је нагласио да је први шаховски кружок у Суботици основан давне 1897. године и потом између два рата изнедрио бројне клубове, чију традицију данас баштини Спартак. Бакић се присетио суботичких велемајстора Андрије Фудерера, Терезе Штадлер, Душана Поповића, а са посебним пијететом причао је о недавно преминулом Ивану Седлаку и његовом наследнику, велемајстору Николи.

– У овом простору, али и на Палићу и у другим салама, Суботица је била домаћин многим шаховским манифестацијама, али посебна је драж када се окупе младе наде из целе Србије, које имају прилику да се друже,такмиче и усавршавају, јер је шах игра ума, а некада и више од игре – рекао је Бакић, цитирајући мисли разних великана о шаху.

Церемонија је завршена симболичним повлачењем првог потеза у партији девојчица у категорији до осам година. Поред наведених говорника, церемонији су присуствовали и Наташа Алекић, чланица Градског већа Суботице за ресор спорта и омладине, Зоран Станимировић, председник Шаховског савеза Војводине, и Драган Вуковић, секретар Спортског савеза Суботице.

Кадетско првенство Србије у стандардном шаху завршава се деветим колом, које се игра 9. маја, са почетком у 9.30 часова. Шампиони Србије у свим категоријама стичу право учешћа на  кадетским првенствима Европе и света.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести