Завршен 15. кадетски фестивал Шаховског савеза Србије у Новом Саду

Спуштена је завеса на 15. Кадетски фестивал који је Шаховски савез Србије организовао у периоду од 25. априла до 3. маја у хотелу „Путник“ у Новом Саду- након девет дана узбудљивих борби у убрзаном, брзопотезном и стандардном шаху, као и у решавању шаховских проблема, добили смо нове државне прваке
с
Фото: Приватна архива

. Награде најуспешнијима на затварању турнира уручио је Синиша Ремецки, директор Фестивала и члан УО ШШ. Посебно треба истаћи одличну организацију домаћина у хотелу „Путник“ чије је љубазно особље 24 сата био на услузи младим шахистима, како би све протекло у најбољем реду.

Наше младе наде играле су у укупно 12 узрастних категорија, почевши од дечака и девојчица до осам година, па до најстарије групе до 18 година. У свим групама одигран је турнир по Швајцарском систему, у седам или девет кола, у зависности од броја пријављених такмичара. Међу шахистима и шахисткињама са територије Војводине посебно су се истакли Милош Пасула у групи дечака до осам година и Мила Раденковић код девојчица до 16 година који су освојили троструку круну – постали су шампиони Србије у стандардном, убрзаном и брзопотезном шаху! То је успех какав се ретко виђа на оваквим турнирима, а у прилог томе говори и чињеница да је поред њих двоје још само једна шахисткиња из целе Србије на овом турниру освојила три злата, а то је Дуња Милојевић из Београда у групи девојчица до осам година.

У најмлађој групи дечака до осам година, тријумф златног Милоша Пасуле са 8,5 поена никоме није био изненађење. Сребро је освојио Урош Перуновић са осам поена, док је бронза припала Николи Адамовићу са шест поена. У групи до 10 година десила се несвакидашња ситуација да су чак тројица шахиста завршили турнир са по седам поена, те је Бухолц одлучивао о сјају освојених медаља. Тако је злато припало Михајлу Миладиновићу, сребро Матеју Јокићу, док је бронзу освојио Никола Шакотић. Шампион у групи дечака до 12 година постао је Вук Ћирковић са 7,5 поена, док су друго и треће место са по пола поена мање поделили Бошко Стефановић и Новак Думбеловић, али је због бољих додатних критеријума сребро ипак припало Стефановићу. Према очекивању, велика борба водила се и у групи дечака до 14 година, где су на крају двојица рејтинг фаворита Адреј Љепић и ФИДЕ мајстор Марко Милановић имали исти број поена (по 7,5), али су додатни критеријуми били на Љепићевој страни, те се он окитио златом, док је Милановићу припало сребро. Треће место у овој групи са седам поена освојио је Михаил Гусев.

У групи до 10 година десила се несвакидашња ситуација да су чак тројица шахиста завршили турнир са по седам поена, те је Бухолц одлучивао о сјају освојених медаља. Тако је злато припало Михајлу Миладиновићу, сребро Матеју Јокићу, док је бронзу освојио Никола Шакотић

Код јуниора до 16 година нови првак државе је ФИДЕ мајстор Борис Станковић са шест поена, други је био Саша Лукић са пет поена, колико је имао и трећепласирани Алекса Мићић, али са нешто слабијим додатним критеријумима. У најстаријој категорији до 18 година према очекивању тријумфовао је рејтинг фаворит интермајстор Стефан Тадић са шест поена, сребрну медаљу освојио је Александар М. Радојичић са пола поена мање, док се бронзом окитио Лав Пајчин са пет поена.

Када су у питању девојчице, у најмлађој групи до осам година победнички пехар подигла је Дуња Милојевић са 4,5 поена, сребро је освојила Миа Николић са четири поена, док је бронза припала Нини Смилић са пола поена мање. Један од ретких фишеровских резултата на овом турниру постигла је шампионка у групи до 10 година Ирина Рајлић, која је победила свих седам својих противница. Друго и треће место поделиле су Леа Кокаи и Софија Перовић са по пет поена и истим Бухолцем, али је победа у међусобном дуелу пресудила да сребро припадне Леи, док је Софија освојила бронзу. Неизвесно је било у групи до 12 година, где су две такмичарке – Ана Багаш и Вера Вујовић завршиле на првом месту са по шест поена, али је Бухолц пресудио да злато освоји Багашева, док се Вујовићева морала задовољити сребром. Треће место припало је Марији Јевтић са пет поена.

Други фишеровски резултат на овом такмичењу постигла је златна Андреа Станковић, са девет из девет у групи девојчица до 14 година. Друго место припало је Ирини Вујатовић са 6,5 поена, колико је имала и трећепласирана Анастасија Војиновић, али са нешто слабијим додатним критеријумима. У групи јуниорки до 16 година Мила Раденковић окитила се златом са 5,5 поена, испред сребрне Ање Јовановић са пет и бронзане Марте Дакић са 4,5 поена. У најстаријој групи до 18 година поново су две такмичарке биле на врху са по шест поена, а Бухолц је пресудио да злато оде у руке Невене Ђорђевић, док је сребро освојила Анастасиа Гроздановић. Треће место са пет поена припало је Варвари Вељковић.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести