Завршено 20. Европско шаховско првенство за младе у Новом Саду

Уочи дочека 2022. године и свечаног представљања Новог Сада као Европске престонице културе, у војвођанској престоници успешно је завршен и први уживо одржани европски шаховски догађај за младе у пост-пандемијској ери – 20. Европско првенство за младе у убрзаном и брзопотезном шаху.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

А на њему су наша талентована деца освојила чак шест медаља и то у све четири дисциплине у којима се такмичење одржало!

Најпре су нас на Првенству Европе у убрзаном шаху обрадовали новосадско чудо од детета Андреј Љепић, који је освојио златну медаљу у конкуренцији до 12 година, и најмлађи српски велемајстор Лука Будисављевић, који се окитио сребром у групи до 18 година. Потом су се успеси наставили на Европском првенству у решавању шаховских проблема, где су заблистали наш познати решавач Илија Серафимовић, који је победио у најстаријој групи до 18 година, и Вера Вујовић која је освојила сребро у категорији до 10 година.

А да Европи покажемо да имамо адуте и у најбржем темпу игре, на свега три минута по играчу са две секунде бонификације, поново се побринуо талентовани Лука Будисављевић, који је освојио бронзу на Европском првенству у брзопотезном шаху у конкуренцији до 18 година. И потом, као шлаг на торту, последњег дана такмичења још једна веома вредна медаља за Србију – у јакој конкуренцији од 28 екипа на Екипном првенству Европе у убрзаном шаху, прва екипа Србије до 18 година освојила је сребро! Наши сребрни момци наступали су у саставу: велемајстор Лука Будисављевић, интермајстор Стефан Тадић, ФИДЕ мајстор Милош Милошевић и Милан А. Гагић. Апсолутни рекордер у овој групи, са свих седам победа и фишеровских 14 меч бодова, била је прва екипа Белорусије која је однела победнички пехар, док је бронза отишла у Русију.

Такмичење је одржано у Новом Саду у периоду од 26. до 30. децембра 2021. године, уз рекордан број учесника и држава. Оваквим сјајним успесима наши млади шахисти у потпуности су оправдали очекивања и најавили ново, ловорикама овенчано, поглавље у српској шаховској историји.

 

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести