Завршено екипно Првенство Војводине за жене: Шахматни кружок у елити

Крајње неизвесна била је борба за прво место у оквиру Екипног првенства Војводине за жене, одржаног у Бачкој Паланци, у пријатном амбијенту хотела „Идила“.
Ђ. Штрбац/Победничка екипа са тренером и директором клуба
Фото: Ђ. Штрбац/Победничка екипа са тренером и директором клуба

Осам женских екипа борило се за пласман у Прву лигу Србије. Прволигашки статус покушале су да поврате три екипе –Шахматни кружок,  Новосадски шаховски клуб и Бановци Дунав из Старих Бановаца. Остали учесници били су: Омладинац из Нових Бановаца,  Сента, Спартак из Суботице, Бачка Паланка и  Дневник из Новог Сада. Да све буде у најбољем реду побринули су се међународни судија Ратко Пижурица и национални судија Миланко Ћировић.

Као што је и било очекивано, главна борба се водила између новосадских екипа Шахматног кружока и НШК-а. Шахматни кружок је освојио пехар и пласирао се у елиту, а за екипу су наступале мајка и ћерка Ирена и Катарина Несторовић и Марија Станимировић, а под будним оком двојице  тренера – интермајстора Дејана Несторовића и ФИДЕ мајстора Данка Бокана, који је и директор клуба.

Треба одати признање и шахисткињама Новосадског шаховског клуба, Светлани Стојадинов, Данијели Петровић и Исидори Гаковић, за друго место, а не би било незаслужено и да су триујфовале. Показале су велику храброст и срчаност, играјући сваку партију до крајњих могућности и борећи се чак и онда када би други одустали. Сигурно је да и њима припада место у прволигашком друштву и само је питање времена када ће то и доказати за таблом.

Бронзана медаља припала је екипи која вероватно има најдужи континуитет освајања одличја на овом турниру, али још увек без успона на победничко постоље – Омладинцу из Нових Бановаца. Снага овог тима је посебно у младим кадеткињама, сестрама Мили и Мини Раденковић, као и у Ивани Вукашин, које су, уз помоћ нешто искуснијих Јасмине Миливојевић и Иве Узелац, и ове године дошле до медаље. Биће веома интересантно видети и наредне године наступ ових младих шахисткиња, посебно у борби са већ доказаним шахисткињама НШК-а, као и Сомборског шаховског клуба, који је ове године напустио Прву лигу Србије.

Коначни пласман: 1. Шахматни кружок 13 (11,5), 2. НШК 13 (11), 3. Омладинац 9 (9,5), 4. Бачка Паланка 7 (5,5), 5. Бановци Дунав 6 (8), 6. Сента 5 (6,5), 7. Спартак 4 (5,5), 8. Дневник 0 (2,5).   

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести