300. седмица Новака Ђоковића на врху АТП листе

ЛОНДОН: Најбољи тенисер света Новак Ђоковић започео је данас 300. седмицу на челу АТП листе.
djokovic, fonet
Фото: Фонет/АП/Новак Ђоковић

Србин је тек други тенисер у историји који је дошао до ове бројке и достигнућа, а пре њега то је остварио само Швајцарац Роџер Федерер.

Федерер је на врху АТП каравана био 310 седмица, а српски тенисер тај рекорд може да обори 8. марта 2021. године.

Швајцарац је последњи пут 'број 1' био у јуну 2018. и тада је окончао 310. недељу на челу каравана.

То је била она сезона када је Новак Ђоковић тек почео полако да се враћа након повреде и шестомесечне паузе. Већ крајем те 2018. преузео прво место, на којем је, уз кратку паузу, остао све до данас.

Ђоковић је шести пут у каријери годину завршио на првом месту листе, а у односу на другопласираног Шпанца Рафаела Надала има 2.180 бодова више.

Ако његове партије у наредна два и по месеца буду биле на нивоу, тачније, уколико Рафаел Надала не буде направио неко чудо, Новак ће постати бесмртан и у овој категорији.

Новакова протекла сезона, баш као и комплетна тениска, била је некако чудна. Српски тенисер је освојио четири титуле, плус ону са репрезентацијом Србије на АТП купу.

Пораз практично није имао све до оне дисквалификације на УС опену. Ако њу не рачунамо, први неуспех је дошао тек крајем септембра, у финалу Ролан Гароса, где је убедљиво изгубио од Рафаела Надала.

Све до тог дуела, везао је нестварних 37 победа заредом. Не рачунајући онај бизарни пех у Њујорку. Али, годину није завршио баш на најбољи начин. Доживео је неочекиван дебакл у Бечу од Лоренца Сонега, а онда је испао и у полуфиналу Завршног Мастерса у Лондону.

Ђоковић ће на првом месту остати сигурно до 22. фебруара, што значи да га од рекорда деле три недеље. Разлог је тај што до овог датума неће бити одигран ниједан Мастерс, већ само АТП куп, два АТП 250 турнира у Мелбурну (у исто време), те Аустралијан опен.

Ђоковић, додуше, брани титулу на Отвореном првенству Аустралије и неће моћи да освоји ниједан једини поен. Шпанац је прошле године на првом Гренд слему испао у четвртфиналу. Уколико буде освојио Аустралијан опен, добиће нових 1.570 бодова.

Пошто се АТП 250 турнир(и) у Мелбурну играју, када и АТП куп, Надал неће бити у прилици да евентуално, хипотетички освоји оба, што даље имплицира да је Новак сигуран до 22. фебруара на првом месту.

Након Аустралијан опена биће паузе све до 1. марта, када су на програму највероватније АТП 500 турнир у Ротердаму, односно АТП 250 у Буенос Ајресу. Ђоковић прошле године није учествовао ни на једном од наведених, па ће имати лепу прилику да осигура, односно сруши рекорд Роџера Федерера.

Средином марта, ако све буде ишло по плану, биће одиграна два АТП 500 турнира – у Дубаију, где Новак брани титулу, као и у Акапулку, где је прошле сезоне најбољи био Надал.

Први Мастерс у сезони, онај у Мајамију, заказан је за 22. март.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести