Вемић објавио списак тенисерки за дуел са Канадом

Селектор женске тениске ререзентације Србије Душан Вемић објавио је данас списак играчица на које рачуна на Били Џин Кинг Куп мечу против Канаде у плеј-офу за пласман у квалификације Светске групе за 2022. годину.
Dusan Vemic2
Фото: Душан Вемић, фото: ТСС

Како је саопштено, на Вемићевом списку су Нина Стојановић (85. у синглу на WТА листи), Олга Даниловић (158), Александра Крунић (221), Ивана Јоровић (237) и 16- годишња Лола Радивојевић (најбоља јуниорка Србије која се налази на 59. месту ИТФ листе).

Селекторка Канаде на гостовање Србији долази са следећим играчицама: Лејла Фернандез (WТА сингл ранг 72, дубл 151), Ребека Марино (WТА сингл 223, дубл 571), Шерон Фичман (WТА дубл ранг 54), Керол Жао (WТА сингл ранг 426).

Сусрет Србије и селекције Канаде на програму је 16. и 17. априла у Краљеву у хали Спортски центар Ибар, на тврдој подлози.

Победник меча у Краљеву обезбедиће пласман у квалификације 2022. у којима ће се борити за улазак у завршни турнир Били Џин Кинг Купа, који ће се одржати у априлу месецу 2022. године и у коме ће се за шампионски трофеј борити 12 најбољих селекција света.

Последњи пут Србија и Канада одмериле су снаге 2014. године у Монтреалу када је до победе стигао домаћин резултатом 3:1.

Били Џин Кинг селекција Србије је у 2020. на такмичењу И групе Евро-афричке зоне у Луксембургу изборила пласман у априлски плеј-оф (17. и 18. април 2020), који није одигран због пандемије вируса корона.

Такмичење је пролонгирано за 2021, најпре за 05. и 06. фебруар, затим за трећу недељу априла.

Екипно такмичење жена у тенису доживело је 2020. трансформацију како у правилима такмичења, тако и измену самог назива који је се од настанка 1963. до 1995. називао Куп Федерација, затим од 1995. све до сада Фед куп такмичење.

Од 2021. године ово такмичење носи назив Били Џин Кинг куп по чувеној Американки и једној од најбољих тенисерки свих времена. која је освојила 12 грен слем титула.

Првог дана такмичења (16. април) играју се два сингл меча (први почиње у 14 часова, по завршетку првог следи други сингл меч), другог дана такмичења (17. април) играју се два сингл меча и дубл сусрет, први сингл почиње у 11 часова, затим следи други сингл након којег следи и дубл меч.

“Изненађен сам избором тима са којим Канада стиже у Краљево. Сигурно је да су планирали да носилац битке против нас буде њихова најбоља тенисерка Андреску, шеста играчица света, али догодило се да је она у финалу Мастерса у Мајамију пре неколико дана доживела поведу и предала меч у другом сету, што је десетковало редове нашег противника. Нема ни Ожени Бушар која је такође била топ тен играчица и у последњих пола године се враћа и напредује, бележи добре резултате и увек је незгодан противник. Ослабљена Канада нам стиже, а ми смо очекивали њихов најјачи тим, јер ово коло такмичења је јако важно, даје тиму шансу да се пласира у Светску групу којој сви тежимо, а са друге стране онај ко изгуби пада поново у зонско такмичење које је јако напорно, исцрпљујуће и са којим нико није срећан“, истакао је селектор Душан Вемић.

Он је додао да су ту и Олимпијске игре, које такође имају тежину и доносе превагу да се најбоље играчице одазову позиву селектора за овај куп.

„У два дана имамо пет мечева, што је јако захтевна структура, ја се надам и верујем да ће наше девојке показати форму и тимски дух, да ће једне од других извући максимум и цео стручни штаб ће им помоћи да оне то и учине. Верујем да ће наше девојке пружити максимум и дати шансу себи и нашој репрезентацији да победимо. Играмо кући, без публике, а од августа прошле године сва тениска такмичења се играју у врло сличним условима. Канада има две искусне играчице у овом саставу који су најавили за долазак у Србију. Од четири играчице које стижу најнеискуснија је уједно и најбоља, то је Лејла која има 18 година и која је освојила WТА титулу сада у марту на такмичењу у Монтереју. Ту је и ветеранка Марино која се сада враћа тенису и која је увек незгодна због стила игре, Карол Жао није играла превише турнира у последњих 18 месеци, Фичман је специјалиста дубла, умела је раније доста добро да игра и сингл, све у свему биће занимљиво, а ми се надамо да у ћемо у наредних десет дана до меча имати довољно времена да се припремимо и да наша најбоља игра коју будемо пружили буде довољна за победу”, закључио је Вемић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести