Дејан Станојевић, селектор Казахстана: Србија и Хрватска најквалитетније на свету

Српски стручњак, Новосађанин Дејан Станојевић предводи с клупе репрезентацију Казахстана на завршном труниру Светске лиге у Београду.
dejan stanojevic FF-L0127
Фото: Дејан Станојевић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Станојевић је годинама био први помоћник некадашњем селектору Дејану Удовичићу, затим је сарађивао и са Дејаном Савићем, па је неколико година био селектор румунске репрезентације, а сада је на клупи Казахстана. Казахстану ће први ривал у Београду бити репрезентација Хрватске, следе дуели са Аустралијом и на крају са Србијом у Б групи. У А групи су Мађарска, Јапан, Канада и Шпанија.

- За нас је велики успех да смо се нашли на завршном турниру. Свесни смо свог квалитета и чињенице да велики број европских екипа није сада у Београду. Али, такав је систем такмичења, на завршном турниру учествују четири европске екипе и четири из остатка света. Ми смо то искористили и пласирали се на завршни турнир. Нама је главни циљ квалификације за Олимпијске игре, које ће бити у фебруару. Тако ћемо и ово такмичење, као и Светско првенство, на које смо се пласирали, искористити како бисмо се што боље припремили за квалификације, јер нам је жеља да се нађемо на олимпијском турниру у Токију – каже Дејан Станојевић.

Питали смо врсног стручњака ко су највећи фаворити за освајање Светске лиге.

- Јако је незахвално прогнозирати, али гледајући ситацију у светском ватерполу, без обзира на тренутну форму, умор играча или недовољно тренинга, Србија и Хрватска су најквалитетније екипе на свету. Без обзира на Мађаре, ту је и Шпанија, која је по мом мишљењу најбоље одиграла на квалификационом турниру у Загребу. Сматрам да су Србија, Хрватска и Шпанија фаворити. Сигурно је да ће Србија знати да искористи предност домаћег терена, а зна и како треба да се игра под притиском домаће публике, што уопште није лако. Сматрам зато да је Србија најближа освајању првог места, а тиме и директног пласмана на Олимпијске игре –  рекао је Станојевић.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести