Ватерполисти Србије на финалном турниру Светске лиге: Улог огроман, победник иде на Олимпијаду

На отвореном базену Ташмајдана данас почиње финални турнир Светске лиге за ватерполисте и трајаће до 23. јуна.
branislav mitrovic FB--7931
Фото: Бранислав Митровић, Дневник (Ф. Бакић)

Базен за који се везује богата ватерполо историја и традиција у потпуности је адаптиран за ово важно такмичење, монтажне трибине су постављене па ће утакмице моћи да гледа четири хиљаде посетилаца.

Селектор Дејан Савић је казао да је екипа спремна за финални турнир.

- Шта смо урадили, урадили смо. Приступили смо мало другачијој методологији рада, јер је сезона за играче била веома напорна. Зато је фокус у нашем раду био на опоравку. Улог је велики, није само борба за прво место и златну медаљу, већ и за место на Олимписјким играма. Уверен сам да ћемо дати максимум и да ћемо покушати да освојимо Светску лигу. Немам обичај да позивам навијаче да дођу и бодре актуелне олимпијске и европске шампионе, јер сматрам да ко буде желео, биће присутан од првог до последњег дана. Нама ће навијачи бити најзначајнији и они ће нам дати подршку и бити ветар у леђа - поручио је Савић.

Први противник нашем тиму је селекција Аустралије, данас од 21 сат.


Наградни фонд 350.000 долара

Потпредседник Техничког ватерполо комитета ФИНА Марк Коганов је подсетио да је, осим што ће се победнику доделити прва виза за Олимпијске игре у Токију, наградни фонд повећан и да износи 350.000 долара.

- Први пут у Београду у историји ватерпола користиће се видео технологија, слично ВАР систему у фубалу, где ће уз помоћ видео снимака јасно разрешити свака дилема. Пробаћемо тај нови систем, видети како функционише и проверити ефикасност. Жеља је да се види и на основу резултата одлучити да ли ће се користити на СП у Кореји. Мислим да је ово велики корак напред - констатовао је Коганов.


- То је озбиљна екипа, што је показала кроз наше заједничке треннге. Покривени су на свим позицијама, имају свој ритам, а њихова предност могла би да буде чињеница да се у њиховој лиги већ три месеца примењују нова правила, па су имали више времена од нас да се на то навикну. Можда су у том аспекту спремнији, али то не мора да буде нека велика предност.

Савић је анализирао и остале ривале.

- За Хрватску не треба трошити речи. То је изузетна репрезентација са којом већ неколико година играмо доста финалних и полуфиналних такмица. Они долазе са великим амбицијама, да реше питање квалификација за Олимпијске игре, а Казахстан је аутсјадер. Што се тиче друге групе, Шпанци су дошли у најјачем саставу, што се по списку играча Мађарске не би могло рећи. Али, то не значи да Мађарска није спремна и јака. Имамо и вечито незгодни Јапан, који уме да изненади фаворите са својим специфичним стилом игре. Канада је мени непознаница и зато треба бити опрезан.

Капитен Филип Филиповић је нагласио да напорна сезона није и неће бити никакво оправдање за наступ на Бањици.

- Зна се како се наступа за национални тим, па је свака прича о исцрпљености сувишна. Играчи су здрави, што ми је драго и што је веома важно. Идемо од утакмице до утакмице, без прескакања противника - казао Филиповић и потом се осврнуо на прилагођавање екипе новим правилима:- Покушавали смо да се у што краћем периоду прилагодимо на ту одбрану у зони од шест метара, где може да се оствари највећа предност. Не треба да се обазиремо превише на то. Сигуран сам да ћемо се адаптирати, а искрено се надам да критеријум суђења неће бити као у Загребу на Европа купу, јер нас у том случају чека велика непознаница. Не само нас, већ и публику која ће, верујем, доћи увеликом броју. Што се тиче осталих правила, по мом мишљењу она су више козметичке природе, али има људи који знају ватерполо боље од нас.

Г. Маленовић

А група

Мађарска, Јапан, Канада, Шпанија

Б група

Аустралија, Хрватска, Казахстан, Србија

Данас

Хрватска – Казахстан         (14)

Мађарска – Канада            (15.45)

Јапан – Шпанија                 (19.15)

Аустралија – Србија            (21)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести