ЕП Барселона: Србија надиграла Хрватску, у финалу са Шпанијом

Ватреполисти Србије изборили су четврто узастопно финале на европским првенствима и прилику да се домогну четврте узастопне титуле првака Старог континента што никоме у новијој ери није успело. Изабраници Дејана Савића у једној веома тешкој, борбеној и нервозној утакмици успели су да надиграју светске прваке Хрвате са 9:7. У финалу ће "Делфини" играти са Шпанијом, која је у веома неизвезној утакмици савладала Италију са 8:7.
filipovic klupa
Фото: ВСС

Србија се тако реванширала Хрватској за пораз у полуфиналу Светског првенства у Будимпешти. „Делфини“ су кључну предност стекли фантастичном игром у нападу у првој четвртини у којој су реализовали скоро сваки напад и са пет голова стигли до „+2“ (5:3). У наставку дуела кључни фактор била је моћна одбрана Србије, упркос бројним искључењима наших бекова.

Распуцан је био Милош Ћук, постигао је три гола у првом периоду, а потом је добио црвени картон, као и млади Лорен Фатовић, који је могао да буде и раније кажњен, јер је ударио преко воде Филипа Филиповића.

Изабраници Дејана Савића су заустављали редовно нападе Хрвата са играчем мање и сјајним погоцима долазили до три гола предности, поготком Мандића у финишу друге деонице повели су 6:3, па поготком Стефана Митровића у финишу трећег периода са 7:4, те Прлаиновића почетком четврте деонице са 8:5 и Мандића на 2,52 пре краја са 9:6. 

Фото: Душан Мандић, фото: ВСС

То је фрустрирало Хрвате који су током већег дела меча више тражили прилику да прљавом игром изборе предност, али нису имали решење за сјајну одбрану Србије и фантастичног голмана Бранислава Митровића. Митровић је меч завршио са осам одбрана, док су најефикаснији са по три гола били Мандић и Ћук.

Три минута пре краја утакмице Србија је направила велики корак ка победи. После искључења и тајм-аута, Мандић је направио потез утакмице и прелепим лобом повисио на 9:6. До краја је Вукичевић смањио и поставио коначних 9:7.

Ћук је носио Србију у првом полувремену док није искључен, док је Мандић постигао кључни гол фантастичним лобом за 9:6 три минута пре краја утакмице. Хрвате је предводио Вукичевић са три гола. На крају су Хрвати меч завршили и без слектора, јер је Ивица Туцак већи део меча правио шоу, а онда је толико изнервирао судијски пар, који је већи део меча био на њиховој страни и одржавао их у игри, па је добио црвени картон.

Селектор Дејан Савић је истакао да не памти овакву утакмицу.

Фото: Дејан Савић, фото: ВСС

„Било је веома исцрпљујуће. Видели сте велику борбу. Потпуно смо сви пали у последњем делу. Вукли смо се по базену. Одлучио је играч мање и одбрана. Сада да се опоравимо и спремимо за финале.“

Милош Ћук је рекао да је критеријум суђења био чудан.

Фото: Милош Ћук, фото: ВСС (Марцел тер Балс)

„Можда смо заслужили само искључење. Срећом привикли смо се на суђење. Све је добро, у финалу смо.“

Душко Пијетловић је рекао да је утакмица била очекивано тешка

„Исте екипе, иста школа. Били смо сконцетрисанији. Одбрана нас је довела до финала. Честитам и њима, сјајна су екипа. Идемо даље.“

Душан Мандић је пресрећан како је екипа играла.

„Контролисали цео меч. Знали смо шта нас чека, да ће бити много искључења на нашој страни, на центрима без лопте. Одбрана нас је довела до краја. Честитам екипи Хрватске, велики отпор. Вечерас смо били бољи. Хоћу да се одморимо, а ко је у финалу против нас није битно.“

Капитен Филип Филиповић је истакао да је био клинч од почетка меча.

Фото: Филип Филиповић, фото: ВСС

„Знали смо шта нас чека и како да се понашамо. Хвала Богу лепо се завршило. Ако ја лажем за ударац преко воде снимак не лаже. У финалу смо, шта више да се каже. Још корак.“

Андрија Прлаиновић је осим добрих асистенција постигао и један од одлучујућих погодака.

Фото: Андрија Прлаиновић, фото: ВСС

„Дуго смо чекали овај меч, од Рија. Мали број грешака, одбрана савршена. Два гола су на крају дали када је све било решено. Могли смо и ми да дамо још неки гол али то уопште није важно.“

У суботу ће у финалу од 22 часа играти Србија и Шпанија, а пре тога ће се за треће место од 20.30 сати надметати Италија и Хрватска.

Г. Маленовић

Србија – Хрватска 9:7 (5:3, 1:1, 1:1, 2:2)

БАРСЕЛОНА: Базен Пикомел, гледалаца: 3.000, судије: Наумов (Русија) и Коризна (Пољска). Играч више: Србија: 12 (6), Хрватска 12 (3). Два играча више: Србија 1 (1), Хрватска 1 (0). Петерци: Хрватска 1 (1).

СРБИЈА: Г. Пијетловић, Мандић 3, В. Рашовић, Ранђеловић, Ћук 3, Д. Пијетловић, Вицо, Алексић, Јакшић 1, Филиповић, Прлаиновић 1, С. Митровић 1, Б. Митровић ( 8 одбрана).

ХРВАТСКА: Бијач (5 одбрана), Мацан, Фатовић, Лончар, Јоковић 1, Буљубашић, Вукичевић 3, Бушље 2, Ловре, Врлић 1, Шетка, Гарсија, Марцелић.

Министар Вања Удовичић на утакмици

Фото: Вања Удовичић, Виктор Јеленић и Немања Марјан, фото: ВСС

У Барселону је допутовао министар омладине и спорта Вања Удовичић. Некадашњи прослављени ватерполиста на овај начин пружа подршку српским ватерполистима. Поред њега је допутовао помоћник Дарко Удовичић,  а ту су и председник ВСС Виктор Јеленић и генерални секретар Немања Марјан. Такође, у Барселони су и бодре „Делфине“ и Владимир Вујасиновић, Живко Гоцић и многи други.

Црногорци и Грци за пето место

Црна Гора и Грчка играће за пето место. Црногорци су у разигравању од петог до осмог места савладали Мађаре 7:6, а Грци Русе 12:11.

У утакмици за 11. Место Румунија је победила Француску 10:6, док је девето место припало немцима који су савладали Холанђане 12:11.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести