ЕП Барселона: Србија боља од Мађарске, у полуфиналу са Хрватима

Ватерполо репрезентација Србије савладала је Мађарску са 8:5 у четвртфиналу Европског првенства у Барселони и пласирала се у полуфинале.
vaterpolisti srbije
Фото: Ватерполо савез Србије

У полуфиналу у четвртак од 20.30 часова Србија ће играти са Хрватском која је у четвртфиналу после преокрета савладала Црну Гору са 9:7.

Почео је серију јубиларац Прлаиновић (300 утакмица), надовезао се Филиповић а затим Јакшић два пута са играчем випе мајсторски користио прву зарађена искључења фантастичног Пијетловића и сјајне асистенције саиграча.

Прлаиновић је асистирао Вицу за сјајан гол и 5:0. Могла је мрежа Нађа да буде пуна до врха да је било мало више концентрације и тражења лакших решења. Тада је већ све било готово. Бедо је 24 секунде пре великог одмора смањио на 5:1. Исти играч мајсторски шраубом почетком треће, али Јакшић трећим голом показује да дилема више нема. До краја су Мађари играли оштар пресинг, ишли на све или ништа али није било решења. Митровић је одлично бранио са 69 посто одбрана.

Фото: Duško Pijetlović, foto: VSS (Marcel ter Bals)

Селектор Дејан Савић је истакао да је почетак био изузетан у одбрани.

„Резултат је то показао. Мађари су кренули после са јаким пресингом, имали су доста искључења, али су успели да деконцентришу наше играче и да их умарају. Тако смо имали лош проценат са играчем више. То морамо да исправимо у полуфиналу“, казао је Савић.

Капитен Филип Филиповић се сложио да је почетак био сјајан.

„Одбрана и Бане су имали затворену ролетну. Када имате такву одбрану задовољство је играти. Могли смо и више, не свиђа ми се што смо стали али верујем да ће бити боље у полуфиналу јер ту нећемо имати право да станемо“, рекао је Филиповић.

Фото: Bane Mitrović na golu, foto: VSS (Marcel ter Bals)

Голман Бане Митровић је истакао да је одбрана била сјајна.

„То је заслуга целе екипе, а ја сам само ту похватао неке шутеве. Негде сам и очекивао овакав расплет јер смо били много одморнији од њих. Они су игали осмину финала. На почетку смо свежином направили разлику и после је одржавали. Нека остане ениглма да ли смо стали или нисмо“, казао је Митровић.

Никола Јакшић је рекао да је екипа хтела да крене максимално озбиљно и тако је било.

„Имали смо 5:0, одржавали смо резултат до краја. Имаћемо снагу за полуфинале али нека се зна наш рецепт корак по корак.“, рекао је Јакшић.

Фото: Andrija Prlainović, foto: VSS (Marcel ter Bals)

И Андрија Прлаиновић мисли да је било одлично, али и да су падови нормални када водиш са пет разлике.

„Мађари су имали велику жељу да се врате, али смо све добро контролисали и та одбрана је све држала. Још два три шута нису ушла, надам се да ће ући у полуфиналу. Само да задтржимо ову концентрацију, Бане је био феноменалан. Наших 15 моћних минута, али одбрана све време солидна. Дуле Пијетловић такође одличан, ма сви...“, истакао је Прлаиновић.

Ово је био четврти везани тријумф на ЕП у Барселони за троструког узастопног шампиона Европе. 

Србија – Мађарска 8:5 (4:0, 1:1, 2:2, 1:2)

БАРСЕЛОНА: Базен Пикорнел, гледалаца: 1000, судије: Полети (Италија), Наумов (Русија). Играч више: Србија 15 (7), Мађарска 9 (2).

СРБИЈА: Г. Пијетловић, Мандић, В.Рашовић 1, Ранђеловић, Ћук, Д. Пијетловић, Вицо 1, Алексић, Јакшић 3, Филиповић 2, Прлаиновић 1, С. Митровић, Б. Митровић.

МАЂАРСКА: Нађи, Ањал, Манхерц 1, Заланки 1 , Вамош, Мезеи, Јаншик, Ковач, Ердељи, Батори 1, Бедо 2, Пол, Вогел.

Црногорци  исдпустили предност и изгубили у четврфиналу од Хрвата

Репрезентативци Хрватске победили су Црну Гору у четвртфиналу Европског првенства резултатом 9:7 (1:2,1:2,4:2,3:1)

 

 

 

 Црна Гора је много боље ушла у меч и водила током целог првог полувремена и већине треће четвртине.У тим тренуцима меча Црна Гора је била знатно бољи ривал, показивала је више жеље за тријумфом и није изгледало као да може олако да испусти предност. Ипак, Хрватска, актуелни светски шампион,начинила је велики до преокрета против индиспонираних Црногораца, којима је концентрација све више и више падала како је меч даље одмицао. Неколико брзих и лоших одлука у нападу и падова концентрације у одбрани, док су још водили, коштали су Црну Гору пласмана у финале.

Хрватска је тако заказала меч са Србијом у полуфиналу Европског првенства и тиме гледаоцима приредила још један класик светских размера.

У другом полуфиналу Италија и Шпанија

У другом полуфиналу играће Италија и Шпанија. Италијани су очекивано у четвртфиналу надиграли Русију са 11:1 (2:0, 4:0, 1:1, 4:0), док је Шпанија мођда и лакше од очекиваног савладала Грчку са 10:6 (2:1, 2:2, 4:0, 2:3).

„Азури“ су од старта кренули силовито и већ после прве две четвртине решили питање победника, пошто су водили са 6:0. Руси нису могли да им парирају ни у једном тренутку.

У дуелу Шпаније и Грчке после прве две изједначене четвртине преломна је била трећа деоница, коју су Шпанци добили са 4:0 и већ тада решили питање победника.

Мечеви за пласман

За 15. место: Турска - Малта 13:12

За 13. место: Грузија - Словачка 8:6

Пласман од 9. до 12. места: Холандија - Румунија 12:7

Пласман од 9. до 12. места: Немачка - Француска 12:5

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести