ЛЕН ПОТВРДИО: ЕП у Загребу и Дубровнику

Европско првенство за ватерполисте одржаће се у Хрватској од 4. до 16. јануара, потврдили су из Европске федерације водених спортова (ЛЕН) и Ватерполо савеза Хрватске.
s
Фото: Ватерполисти Србије, фото: ВСС

Потпредседник Ватерполо савеза Хрватске Перица Букић саопштио је и да ће домаћини континенталног шампионата бити Загреб и Дубровник. Србија је у Ц групи са Немачком, Израелом и Малтом. У А групи су Црна Гора, Шпанија, Француска и Хрватска, у Б групи Грузија, Мађарска, Италија и Грчка, а у Д групи Словачка, Холандија, Словенија и Румунија.

– Били смо приморани да одложимо Европско првенство у Нетањи због терористичких напада против израелског народа. У интересу спортиста, драго ми је што смо успели да обезбедимо два сјајна домаћина и желим да се захвалим нашим савезима у Хрватској и Холандији што су учинили све да се ова првенства одрже. Заједничким радом организоваћемо ове догађаје на оптималан начин – рекао је председник Европске федерације Антонио Силва.

Европско првенство у јануару је требало да се одржи у Нетањи, али је отказано због рата. После отказивања турнира у Нетањи, било је наговештаја да се Европско првенство уопште неће играти, у међувремену се појавила опција да домаћин буде Берлин, па онда Хрватска, која је дан раније добила и сагласност владе да организује ЕП.

Европско првенство је између осталог и квалификационо за Олимпијске игре у Паризу наредног лета, јер ће се на Игре пласирати европски шампион или најбоље пласирана екипа на турниру након Мађарске, Грчке и Француске, које већ имају визу за Париз. Затим, три најбоља државна тима са ЕП иду на Светско првенство чији је домаћин Доха (2 – 18. фебруар наредне године), а од европских селекција су то право већ обезбедили Мађари, Грци, Шпанци, Срби, Италијани и Французи. У Дохи ће се делити преостале визе за Олимпијске игре.

ЛЕН је објавила и да ће се женски турнир одржати у Ајндховену од 5. до 13. јануара. Српкиње ће се такмичити у Ц групи са Румуњом, Чешком и Турском. У А групи су Холандија, Мађарска, Хрватска и Грчка. У Б групи су Шпанија, Израел, Француска и Италија, а у Д групи су Словачка, Немачка, Велика Британија и Бугарска.

Г. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести