Подмлађени "делфини" с великим амбицијама у Мађарској

Ватерполо репрезентација Србије отпутовала је на Светско првенство, које ће се до 3. јула одржавати у Мађарској.
1
Фото: ВСС

Изабраници Дејана Савића групну фазу ће играти у Сегедину, а ровали су им САД, Аустралија и Казахстан. Трофејни тренер истакао је да ће циљ бити директан пласман у четвртфинале, а да би све могло да буде познато већ после прве утакмице против САД (21. јун, 19.30) у Сегедину.

– Не волимо лаке групе. Прва утакмица у групи против САД биће најтежа, а онда нам следе дуели против Казахстана и Аустралије, који су аутсајдери у групи и ту треба да тражимо пролаз даље. Међутим, сам начин одржавања форме ће бити занимљив и тежак, јер кроз лакшу фазу, поготово ако избегавамо осмину финала, то је неких шест-седам дана лакшег тренинга. Тако да може да се деси да тражимо спаринг партнера у Мађарској, а можда и да се вратимо у Србију – казао је Савић пре поласка за Сегедин.

Као потенцијално изненађење турнира он види управо Американце, које са клупе предводи бивши селектор наше земље Дејан Удовичић.

– Конкуренција се зна, ту је увек велика седморка. Волео бих први пут да наведем САД као фаворита. Они су показали напредак и на Олимпијским играма, где су били уједно и најмлађи тим. Ова генерација ће остати у континуитету, јер знају да су Олимпијске игре у Лос Анђелесу 2028. Уз изузетног тренера и стручни штаб имају потенцијал за медаље у наредном период.


САД најозбиљнији ривал у групи

Ватерполиста Новог Београда Душан Мандић изјавио је да су за Србију САД најозбиљнији ривал у првој фази такмичења.

– Видећемо у каквом ће саставу доћи Аустралија, код њих је било неких промена у екипи. Са Американцима смо одрадили неколико спаринг–тренинга, видели смо да су квалитетна екипа и да ће сигурно бити неугодан ривал. С њима играмо прву утакмицу на шампионату и због тога има своју тежину, јер су нам они најјачи ривал у групи – казао је Мандић.

Али, подмлађени састав Србије само на око делује неуиграно, али већина момака добро се познаје што из клубова, што са претходних репрезентативних обавеза.

– То нам олакшава посао јер је већина играча осетила тежину играња Светског првенства у Гвангжуу и као и играња најтетеже утакмице, односно четвртфинала. Сигуран сам да ћемо из меча у меч подизати ниво игре и да ћемо бити прави кад је најпотребније, а то је у четвртфиналу – заклучио је искусни Мандић, који је са репрезентацијом Србије освојио све што се може освојити.


После Светског првенства у Мађарској следе завршни турнир Светске лиге у Стразбуру и Европско првенство у Хрватској, а Савић истиче да ће се најбољи ватерполо играти на континенталној смотри.

– Ако погледамо да су репрезентативци Србије, који су играли завршницу Лиге шампиона, дошли тек осмог јуна увече на тренинг, ми смо имали практично девет дана завршних припрема. Истина је то да имамо Светску лигу после Светског првенства, али верујем да ће већина слекција бити у слабијим саставима тамо и да ће Светску лигу користити као припреме за Европско првенство. Имаћемо 17 или 18 кандидата у Стразбуру који ће радити у јаком ритму. Кад је реч о Европском првенству, мислим да ће бити јако занимљиво. Оно је увек јаче од Светског првенства. Биће више времена за припреме, биће фестивал ватерпола јер се игра у „Спаладијум арени” у Сплиту. Сигуран сам да ће Хрвати то организовати на највишем нивоу, као што таква такмичења организују Срби и Мађари.

У екипи после Олимпијских игара нема Филипа Филиповића, Андрије Прлаиновића, Душка и Гојка Пијетловића, Милана Алексића и Стефана Митровића, али ту су играчи који имају искуство са претходног Светског првенства у Гвангжуу 2019. Године, где је Србија била пета.

– Размишљали смо на време о смени генерација. Она је прошла безболно. Већина играча је одиграла велике турнире или првенства, тако да нису без искуства. Хрватска је уз нас претрпела највише промена, Шпанија најмање, а Грчка је на много бољем нивоу него на Олимпијским играма. Биће велика конкуренција у Хрватској, нема везе што ће ниво ватерпола бити нижи него претходних година, али то је сасвим нормално,јер се ниво се диже до Олимпијских игара – закључио је Савић.


Групе

Група А (Будимпешта)

Мађарска, Црна Гора, Бразил, Грузија

Група Б (Дебрецин)

Хрватска, Грчка, Немачка, Јапан

Група Ц (Шопрон)

Шпанија, Италија, Канада, Јужна Африка

Група Д (Сегедин)

Србија, САД, Аустралија, Казахстан


Страхиња Рашовић сматра да ће први дуел на Светском првенству против Американаца умногоме одредити слику Д групе.

– Американци су нам највећи ривал, Аустралија је мало изменила састав, али та два тима важе за изутене пливачке екипе. Сигурно је да ћемо са њима водити битке за прво место у групи. Америка је јачи ривал од Аустралије, али видећемо када почне турнир. С нама у групи је и Казахстан, који верујем да ћемо победити – изјавио је Рашовић и додао да је циљ прво место у групи и директан пласман у четвртфинале.

–Ако сте први у групи, имате четири дана одмора, али можете да изгубите такмичарски ритам. Ако сте други или трећи, играте осмину финала, где сте и даље у ритму и не стајете. Све има предности и мане, али идемо да будемо први, нема никаквих калкулација закључио је Рашовић.

Г. М.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести