Србија без финала, за бронзу са Грцима

БУДИМПЕШТА: Србија у полуфиналу Светског првенства у ватерполу тесно поражена од Хрватске са 11:12 (1:1, 4:4, 4:4, 2:3).
stefan mitrovic i andjelo setka
Фото: FoNet

Ватерполисти Србије неће бранити титулу светског првака. У полуфиналу су изабраници Дејана Савића поражени од Хрвата, који су се одлично припремили за овај дуел. Ивица Туцак психолошки је одлично спремио тим и успео да првенствено заустави наш тандем Филиповић – Мандић. То је с друге стране искористио Прлаиновић, али није нам био довољан за победу само један расположен шутер. На крају је јунак утакмице три секунде пре краја пропустиои прилику да изједначењем донесе продужетак. Одлични Бијач одбраном је ставио тачку на одличну игру свог тима. Тако ће Србија са Грчком играти за бронзу у суботу од 15 часова, док ће Мађари, који су у првом полуфиналу савладали Грке са 7:5, против Хрвата водити битку за злато од 20.30 часова.

Осетио се притисак са обе стране на почетку утакмице, па је први део сусрета протекасо без голова. Тек после одбране нашег тима са два играча више на 3,58 пре краја првог дела успела је Србија да поведе преко Андрије Прлаиновића с играчем више у следећем нападу. Добро су се бранили „делфини“, али је са звиждуком сирене Сандро Сукно искористио играча више и изједначио на 1:1. И у другој деоници наставила се егал игра у базену. Србија је водила, а Хрватска успевала да дође до изједначења. Прво је Прлаиновић поново с играчем више довео Србију до предности од 2:1, а онда је Стефан Митровић после три искључења играча Хрватске успео да повиси на 3:1. И када је изгледало да ће Србија коначно успети да се одлепи, Хрвати су наставили са притисцима и одличном игром успели преко Луке Лончара и Андра Бушљеа са дистанце да дођу до новог поравнања (3:3). До краја овог периода Србија је два пута стицала минималну предност, а Хрватска успевала да изједначи. Искористили су ривали грешку у нашој одбрани и уз звиждук сирене дошли до 5:5.

Дуго Хрвати нису имали прилку да одиграју изједначене прве две четвртине са Србима и то као да им је дало још више самопоуздања у наставку. За разлику од нашег тима који је голове постизао с играчем више и кога није ишао шут у првом делу, Хрвате је мало боље служио шут, таман толико да држе прикључак са „делфинима“.  Изједначена игра у базену наставила се и после великог одмора. Душко Пијетловић донео је нову предност, а онда је Сукно с играчем више донео пето изједначење, Сава Ранђеловић с играчем више погодио је за ново вођство, али Хрвати нису губили главу и преко Маре Јоковића с играчем више који је и њих добро служио стигли су до новог поравнања. Србију је у животу држао феноменални Андрија Прлаиновић. Два пута је доносио Србији предност са два одлична гола, али су судије у финишу овог периода досудиле петерац за Хрватску после фаула Милоша Ћука. Због приговора тада је црвени картон добио помоћни тренер Урош Стевановић, а Бранислава Митровића је секунд пре краја трећег дела са пет метара савладао Јоковић за 9:9.

Селектор Дејан Савић одлучио је да у последњој деоници на голу уместо Митровића уђе Гојко Пијетловић. Србија је још једним ремек делом Прлаиновића дошла до нове предносто од 10:9, али је Лончар убрзо изједначио на 10:10. И тада је Хрватска, ако је то било могуће, заиграла још боље, а Србија није личила на онај тим који је на претходним такмичењима доминирао. Хрвати су на 4,39 преко Вукићевића дошли до првог вођства на утакмици и држали су га до краја. Изједначио је Мандић, а онда Јоковић на 2,59 до краја ставио тачку. Србија је у овом периоду пропустила три играча више, док је Хрватска своја два реализовала, Имала је прилику Србија да изједначи, али је Прлаиновићу Бијач одбранио шут три секунде пре краја.

Србија - Хрватска 11:12 (1:1, 4:4, 4:4, 2:3)

БУДИМПЕШТА: Базен Алфред Хајош, гледалаца: 3.000, судије. Роцарт (САД) и Александреску (Румунија), Играч више: Србија 11 (6), Хрватска 10 (8). Два играча више: Хрватска 1 (0). Три играча више: Србија 1 (1). Петерци: Хрватска 1 (1).

СРБИЈА: Г. Пијетловић (3 одбране), Мандић 1, В. Рашовић, Ранђеловић 1, Ћук, Д. Пијетловић 2, Убовић, Алексић, Јакшић, Филиповић, Прлаиновић 6, С. Митровић 1, Б. Митровић (4 одбране).

ХРВАТСКА: Бијач (6 одбрана) Мацан, Фатовић, Лончар 2, Јоковић 3, Буљубашић, Вукићевић 2, Бушље 2, Сукно 3, Крапић, Шетка, Гарсија, Марцелић.

Г. М.

Одбрана заказала

Селектор Србије Дејан Савић честитао је после утакмице Хрвтској на заслуженој победи.
„Физички су нас надјачали. Лоше смо се бранили са играчем мање. Али из дана у дан и из године у годину ја не знам правила ове игре - рекао је Дејан Савић који је одмах после меча честитао Туцаку.
Андрија Прлаиновић одиграо је једну од утакмица каријере, али то није било довољно за победу.
„Нисмо успели да се одбранимо, ни да се одлепимо током целе утакмице.. Нисмо били на нивоу у одбрани. Било је лаких голова колико хоћеш, сигурно пет -шест. Остављали смо их у шансама одакле не могу да промаше.То је главни разлог пораза. Заслужили су, стално су ту, свака им част на игри. Вечерас су били бољи. Моја игра је потпуно непотребна. Три гола на крају четвртине је деконцентрација, лоше постављање, посебно када смо били сви у игри шест на шест. Њихов центар нам је дао два гола са два метра, то нисмо навикли. Није ово трагично када се све види како смо играли”, казао је Прлаиновић.
Душко Пијетловић је истакоа да је било очекивано да екипа јендом падне.
Фото: Duško Pijetlović, foto: FoNet
“Нисмо се надали да ће то бити сада. Надали смо се освајању турнира. Пад је логичан, али овде нисмо испоштавали голмане који су испаштали за наше одлуке у одбрани. Верујем и надам се трећем месту. Сваки финиш их је враћао у утакмицу. Улазили смо изједначени у четвртине. Глупости су нас довеле до пораза. Одлучило је пре свега оно што смо радили у одбрани”, рекао је Прлаиновић.
Филип Филиповић је истакао да су Хрвати заслужили победу, јер нису посустали ниједног тренутка И да су имали одличан ритам.
„Покушали су да поремете наш ритам и у томе су успели у одређеним тренуцима. Финиш утакмице не бих коментарисао, али то је спорт и то морамо да прихватимо“, казао је Филиповић а на питање да се пораз после година доминације и освања медаља морао десити у неком тренутку је рекао:
„Наравно, то је сасвим нормално. Тим Хрватске је састављен од изванредних играча, који имају фантастичан индивидуални квалитет. Заиста су унапредили игру од Олимпијских игара у Рију и оно што ми престаје само је да им честитам на пласману у финалу. Нама преостаје да дамо све од себе и да освојимо бронзану медаљу.“ 
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести