Светски куп: Србијa поражена, Мађарска у финалу

Ватерполо репрезентација Србије није успела да се пласира у финале Светског купа у Берлину, пошто је поражена од Мађарске са 12:11 (1:3, 5:3, 3:3, 3:2).
Vaterpolisti Srbije/VSS
Фото: Ватерполо савез Србије

После велике борбе ватерполисти Србије изгубили су од селекције Мађарске и нису успели да се пласирају у финале Светског купа у Берлину. У репризи прошлог меча за злато виђена је изједначена борба старих ривала. Србија је и овог пута, као и пре четири године играла са подмлађеним саставом, али сада није успела да понови успех из Казахстана.

Мало је фалило изабраницима Дејана Савића, али у завршиници су два гола Заланкија пресудила утакмицу и донели Мађарској место у финалу. Србија ће у недељу до 13 часова играти утакмицу за треће место против Немачке која је поражена од Аустралије 11:10.  

Мађари су повели преко Ковача, али су српски ватерполисти одлично користили предност играча више и у тим ситуацијама Гаврил Суботић је два пута тресао мрежу противника па је Србија дошла у предност – 2:1. Добро је функционисала одбрана, а Мађари су пропустили и пар прилика, па је пред крај првог дела игре Никола Јакшић повећао вођство на 3:1. Добро се познају ова два ривала и знало се да ниједан не сме да дозволи да дође до опуштања. Наши ватерполисти су ипак успели да одржавају предност (5:2), али су Мађари дисали за вратом. Силард Јаншик и Батори погодили су по два пута и тако донели изједначење којим се завршила друга четвртина – 6:6. После одмора уследило је затишје и четири минута ниједна екипа није успевала да дође до поготка. Коначно су то учинили Мађари преко Пастора, али је експресно узвратио Ранђеловић и спречио ривала да повећа предност. Реаговао је тајм–аутом тренер мађарске селекције и то је дало резултате јер су његови пулени искористили искључење Ранђеловића да поведу 8:7. Исту ситуацију са супротне стране Страхиња Рашовић је претворио у ново изједначење. Изједначена борба донела је и такав резултат пред улазак у последњи период  игре – 9:9.

Поновила се иста прича са почетка претходне четвртине, дуго се чекало на гол са било које стране. Скоро четири минута је било потребно српским ватерполистима да преко Виктора Рашовића поведу 10:9, али је одмах узвратио Ковач (10:10). Када је било најважније, Србија није искористила играча више, а до тада је била стопостотна у том сегменту. После тајм–аута Мађари су преко Заланкија постигли два гола и минут и по пре краја имали су 12:10 у својим рукама. Страхиња Рашовић је погодио за наду Савићевих играча (12:11), али само на томе се и завршило.

К. Б.

Мађарска – Србија 12:11 (1:3, 5:3, 3:3, 3:2)

БЕРЛИН: Базен Европа–Спортпарк, гледалаца: 500. Судије: Ставридис (Грчка), Шпампалија (Хрватска). Играч више: Мађарска 10 (4), Србија 7 (6). Петерци: Србија 1 (1). 

МАЂАРСКА: Кардош (12 одбрана), С. Јаншик 2, Манхерц, Заланки 2, Немет, Мезеји 1, Д. Јаншик, Ковач 2, Батори 3, Пастор 2, Пол.

СРБИЈА: Ристичевић (9 одбрана), Мандић 1, В. Рашовић 2, Ранђеловић 1, Суботић 3, Лазић, Вицо, Драшовић 1, Јакшић 1, Стојановић, С. Рашовић 2. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести