АИФА: У Италији 4 особе преминуле после АстраЗенеке

РИМ: У Италији су четири особе преминуле од ретке појаве крвних угрушака након што су примиле вакцину АстраЗенеке против ковид-19, наводи се у данашњем извештају националне фармацеутске агенције АИФА.
a
Фото: Youtube Printscreen

Према АИФА, у Италији је било 11 случајева код којих се појавила једна од две врсте крвних угрушака након што су примили вакцину АстраЗенеке, преноси Ројтерс.

Од тих 11 четворо је умрло, наводи агенција.

У извештају АИФА наводи се и да су различити нежељени ефекти уочени након што је 0,5 одсто од 9,07 милиона доза вакцина сва три произвођача (Фајзер, АстраЗенека и Модерна), датих између 27. децембра и 26. марта изазвало нежељене реакције.

Тешке нежељене појаве регистроване су у 0,04 одсто случајева.

Након употребе све три вакцине забележени су благи нежељени ефекти, наводи се у извештају АИФА-е, од којих су најчешћи симптоми слични грипу, те бол на месту убода и умор.

Као и многе европске земље, Италија је накратко зауставила употребу вакцина АстраЗенеке прошлог месеца када су се јавила забринутост због крвних угрушака. Од тада је вакцинација настављена за старије од 60 година, а након што су регулатори ЕУ саопштили да су користи вакцине веће од ризика.

АстраЗенека је саопштила да ради на разјашњавању појединачних случајева и "потенцијалних механизама који би могли објаснити ове изузетно ретке догађаје".

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести