Асанж остаје у затвору, следеће саслушање 21. октобра

ЛОНДОН: Оснивач Викиликса Џулијан Асанж остаје у затвору, одлучено је након кратког саслушања пред судом у Лондону који ће у фебруару одлучити о томе да ли ће он бити изручен САД, где је оптужен за низ кривичних дела, укључујући шпијунажу.
Džulijan Asanž  Foto: AP Photo/Matt Dunham
Фото: Џулијан Асанж Фото: AP Photo/Matt Dunham

После данашњег административног саслушање он ће остати у затвору до саслушања за управљање случајем 21. октобра.Судија за прекршаје у Вестминстеру Там Икрам рекао је на крају петоминутног саслушања да се нада да у том случају може да буде постигнут напредак.

Асанж је на почетку саслушања само потврдио своје име и старост.Асанж је требало 22. септембра да буде пуштен на слободу после служења казне од 50 недеља због кршења услова кауције, али му је речено да ће остати у затвору због опасности да ће поново покушати да избегне да се појави пред судом.

Асанж је одслужио 50-недељну затворску казну у Британији због тога што је прекршио одлуку о кауцији, а након што је седам година провео у амбасади Еквадора у Лондону како би избегао екстрадицију Шведској.Тренутно Асанжу прети екстрадиција у САД где се терети за поседовање и ширење поверљивих информација, а уколико суд утврди кривицу може бити осуђен на 175 година затвора.

Коначна одлука о изручењу САД очекује се у фебруару следеће године.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести