ББЦ: Бабченко жив, убиство исценирано

КИЈЕВ: Руски новинар Василиј Бабченко за кога се тврдило да је ноћас убијен у Кијеву, данас се појавио жив и здрав на конференцији у Украјини, јавља ББЦ.
1
Фото: Tanjug

Бабченко се појавио на конференцији за новинаре на украјинској телевизији. Шеф украјинске безбедносне службе Васил Хритсак рекао је да је "убиство" било инсценирано како би се разоткрили руски агенти. Бабченкова жена је раније рекла да је њен муж убијен док је напуштао стан.

Изгледа да новинар није рекао жени да је убиство било исценирано, наводи ББЦ. "Посебно се извињавам супрузи", навео је Бабченко на конференцији.

Идентификован Украјинац коме је плаћено да убије Бабченка

Украјински истражитељи идентификовали су украјинског држављанина коме је наводно руска безбедносна служба платила 40.000 долара да организује и изврши убиство руског новинара Аркадија Бабченка, рекао је данас шеф украјинске безбедносне службе Василиј Грицак.

Бабченко, за кога се тврдило да је синоћ убијен у Кијеву, данас се појавио жив и здрав на конференцији за новинаре у Украјини и извинио се пријатељима и посебно супрузи због инсценираног убиства, јер о томе нису знали ништа, пренела је агенција АП.

Грицак је новинарима рекао да је "убиство" било инсценирано како би се разоткрили руски агенти и спречиле њихове намере.

Светски медији јавили су, позивајући се на украјинску полицију, да је Бабченко, рођен 1977. године, упуцан у уторак увече испред своје куће и да је преминуо на путу до болнице.

Од августа 2017. године, Бабченко, критичар Кремља, живео је и радио у Кијеву, где је водио програм "Приме. Бабченко" на каналу АТР.

Порошенко: Заштитићемо Бабченка

КИЈЕВ:  Председник Украјине Петро Порошенко обећао је заштиту за руског новинара Аркадија Бабченка који је наводно јуче убијен, а који се данас појавио жив и здрав на украјинској телевизији. 

Наиме, власти те земље јуче су саопштиле да је он убијен, а медији у свету пренели су већ и реаговања у којима је убиство било наводно мотивисано његовим текстовима који су били усмерени против Кремља. 

Званичници украјинских безбедносних снага данас су, међутим, саопштили да је "убиство" било инсценирано како би се разоткрили руски агенти и осујетиле њихове намере.

Након што се Бабченко појавио на конференцији за штампу огласио се и украјински председник. 

"Украјинске службе за спровођење закона постају сваким даном све јаче у супротстављању руској агресији. Мале су шансе да ће се Москва смирити. Издао сам наређење да се Аркадију и његовој породици обезбеди заштита", поручио је Порошенко на Твитеру, а пренео је Ројтерс.

Руске власти су, како наводи агенција, саопштиле да је Украјина искористила Бабченка као "оруђе" за пропаганду.

Захарова: Украјина искористила новинара за пропаганду

МОСКВА: Срећни смо што је руски новинар Аркади Бабченко жив, али је његову причу Украјина искористила за пропаганду, изјавила је данас портпаролка руског Министарства одбране Марија Захарова.

Руски новинар Аркади Бабченко, за кога се тврдило да је синоћ убијен у Кијеву, данас се појавио жив и здрав на конференцији за новинаре у Украјини, јавља ББЦ.

Бабченко се појавио на конференцији за новинаре на украјинској телевизији, а шеф украјинске безбедносне службе Василиј Грицак рекао је да је "убиство" било инсценирано како би се разоткрили руски агенти и осујетиле њихове намере.

"Према информацијама Украјинске безбедносне службе, убиство руског новинара Аркадија Бабченка су наредиле руске безбедносне агенције", казао је Грицак.

Бабченкова жена је раније рекла да је њен муз убијен док је напуштао стан, док ББЦ наводи да новинар очигледно није рекао супрузи да је убиство инсценирано.

"Посебно се извињавам мојој жени", казао је Бабченко на конференцији.

Након што се Бабченко појавио на конференцији за штампу огласио се и украјински председник Петро Порошенко, који је обећао заштиту за Бабченка. 

"Украјинске службе за спровођење закона постају сваким даном све јаче у супротстављању руској агресији. Мале су шансе да ће се Москва смирити. Издао сам наређење да се Аркадију и његовој породици обезбеди заштита", поручио је Порошенко на Твитеру, а пренео је Ројтерс.

Медији у свету, иначе, пренели су, након вести о убиству, да је оно одмазда за текстове Бабченка који су били усмерени против Кремља. 

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести