Берлин упозорава Софију да не блокира Северну Македонију

Не треба додавати нове услове за покретање приступних преговора са Северном Македонијом, изјавио је данас у Бриселу немачки министар за европске послове Михаел Рот
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

БРИСЕЛ: Не треба додавати нове услове за покретање приступних преговора са Северном Македонијом, изјавио је данас у Бриселу немачки министар за европске послове Михаел Рот, коментаришући најаве да би Бугарска могла да блокира Скопље.

"Не бисмо требали додавати нове критеријуме и услове, уз оне које смо већ договорили. Позивам све да покажу конструктиван дух", рекао је Рот на конференцији за новинаре након састанка министара за европске послове земаља чланица ЕУ, преноси Хина.

Рот је додао да разговара с бугарским партнерима "јер морамо радити на темељу онога што смо заједнички договорили".

Прошле седмице је процурио бугарски документ према којем би Софија могла блокирати покретање преговора са Северном Македонијом, ако у Скопљу наставе инсистирати на засебном македонском идентитету и језику.

"Западни Балкан није наше задње него унутрашње двориште. У интересу је свих земаља чланица, посебно оних које се граниче са западним Балканом, да те земље имају европску перспективу и да могу постати место мира, стабилности и помирења", истакао је Рот.

Договор о отварању приступних преговора с Албанијом и Северном Македонијом постигнут је за вријеме хрватског председања Саветом ЕУ. Сада немачко председништво ради на организовању прве конференције о приступању за обе земље у децембру. За то је такође потребна сагласност свих држава чланица.

 

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести