БИЛД ПРОЦЕНИО Снимак разговора немачких официра о планирању напада на Кримски мост је изгледа аутентичан

БЕРЛИН: Много тога указује да је снимак разговора четири немачка официра, који су у петак емитовали руски медији - аутентичан, иако Бундесвер ти још није званично потврдио, пише данас магазин "Билд".
krimski most YT
Фото: Youtube/ Russia today

Раша тудеј је објавио снимак и транскрипт наводног разговора високих официра Бундесвера који су, како се наводи, разматрали напад на Кримски мост немачким ракетама "таурус".

Портпаролка немачког Министарства одбране рекла је за "Билд" да је у току провера да ли је снимак настао од комуникације Бундесвера.

"Савезна канцеларија за војно-контраобавештајну службу (БАМАД) покренула је све неопходне мере. Не можемо ништа да кажемо о садржају комуникација које су очигледно пресретнуте", рекла је она

На снимку се може чути како четири официра Бундесвера разговарају о могућностима крстареће ракете Таурус - очигледно у припреми за брифинг немачке савезне владе.

Како наводи "Билд", из тог снимка се закључује да четворица официра не претпостављају да би због слања ракета немачки војници нужно морали бити послати у Украјину, мада је то управо оно што је савезни канцелар Олаф Шолц више пута наводио као разлог да оправда своје "не" испоруци "Тауруса".

Официри Бундесвера су, према транскрипту, такође предложили начине на које би ракете "Таурус" могле да се користе у Украјини. Шолц сматра да би сугерисање циљева тих ракета Немачку претворило у зараћену страну.

"Билд" наводи да немачки официри разговарају о обуци украјинских пилота и другим техничким детаљима и помињу само оне циљеве за које претпостављајју да су очигледни за Украјинце. Према транскипту разговора, који је објавио РТ, разговор је вођен 19. фебруара, а о плановима су дискутовали начелник Одељења операција и обуке ратног ваздухопловства Франк Грефе, инспектор ратног ваздухопловства Инго Герхарц и сарадници центра ваздушних операција Фенске и Фронштате. "Они (Украјинци) желе да униште мост... зато што он има не само војно-стратешку важност, већ и политички значај", рекао је Герхарц. Један од официра је поменуо планирано путовање у Украјину 21. фебруара како би координисао ударе на руске циљеве.

"Желео бих да кажем још нешто о рушењу моста. Интензивно смо проучавали то питање и, нажалост, дошли смо до закључка да је мост, због своје величине, сличан писти. Дакле, ће можда захтевати 10 или чак 20 пројектила", рекао је један од саговорника. Затим су предложили да се цела операција подели на фазе и да се обрате Великој Британији за помоћ приликом планирања, пише РТ.

Инспектор ратног ваздухопловства који је учествовао у разговору поменуо је могућност да се Кијеву испоручи 100 ракета "таурус" у две туре, а немачки војници су разматрали могућност напада тим ракетама уз помоћ ловаца "Дашаулт рафале", преноси РТ.

"Из оперативне перспективе, не могу да проценим колико брзо ће Украјинци моћи да науче да планирају такве акције и колико брзо ће доћи до интеграције. Али пошто је реч о мосту и војним базама, разумем да желе да их добију што пре", наводи се, између осталог, у разговору који је објавила Симоњан.

РТ даље оцењује да се чини да главни проблем немачких официра није тајна испорука "тауруса" у Украјину, што је већ начелно одлучено, већ како сакрити сопствено учешће у планираном терористичком нападу који подразумева рушење Кримског моста и убиство цивила. "Морамо се побринути да од самог почетка не постоји језик који нас чини страном у сукобу. Замислите само шта ће бити ако штампа сазна", рекао је Грефе, преноси РТ.

EUR/RSD 117.0698
Најновије вести