Борељ: Осуђујемо насиље у Казахстану, жалимо због жртава

БРИСЕЛ: Европска унија жали због губитка живота и оштро осуђује акте насиља широм Казахстана, саопштио је вечерас високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

Он је изразио забринутост ЕУ због насиља "које је избило након мирних протеста у Казахстану", наводећи да је та земља важан партнер ЕУ.

Борељ је у саоштењу објављеном на сајту ЕУ указао да је важно спречити даљу ескалација у тој земљи, избећи било какво подстицање на насиље, бити уздржан и не користити немире у друге сврхе.

"Спремни смо да пружимо помоћ у мирном решавању кризе", написао је Борељ.

Додао је да војна помоћ из иностранства мора да подразумева поштовање суверенитета и независности Казахстана, као и основна права грађана.

"Позивамо казахстанске власти да се придржавају својих обавеза у ово време изазова, укључујући поштовање људских права и основних слобода грађана, посебно право на окупљање, слободу изражавања и медија", поручио је Борељ.

eks
09.01.2022 • 09:03
"Zabrinuti" gospodin bi trebao da se obrati Englezima i Amerikancima. Oni su napravili njegovu "zabrinutost" , ali za to su se pobrinuli Rusi, tako da više ne mora biti "zabrinut" .
Dragan
09.01.2022 • 10:51
Представник удружења међу-државног тероризма и нових облика колонијализма је забринут. Ох, баш ми а жао....Надам се да ће мо ускоро гледати "како је пропао четврти Рајх".
EUR/RSD 117.5504
Најновије вести