Број заражених у Шпанији премашио 300.000

МАДРИД: Број заражених коронавирусом у Шпанији данас је премашио је психолошку границу од 300.000, док регионалне владе покушавају да сузбију око 500 жаришта широм земље.
spanija
Фото: AP Photo/Felipe Dana

У последња 24 сата потврђено је 1.178 нових случајева, па је укупан број обољелих од почетка пандемије достигао 302.814, саопштило је министарство здравстља.

У последњих недељу дана преминуле су 34 особе чиме је укупни број жртава порастао на 28.498.

Шпанија, која има 47 милиона становника, од марта је била једна од европских земаља највише погођених пандемијом и у којој је ванредно стање трајало говото сто дана, преноси Хина.

Након окончања ванредног стања становници се слободно крећу што је у неким случајевима довело до нових случајева заразе, посебно током већих породичних дружења, популарних у Шпанији, као и током ноћних забава.

Последњих дана је највише инфицираних у североисточним покрајинама Арагон, Каталонија, у главном граду Мадриду и околини, као и у јужној покрајини Андалузији.

Тамошње владе су ограничиле рад ноћних клубова и пооштиле новчане казне за локале који не поштују мере али и за становнике који се затекну на улицама без маске на лицу, с обзиром на то да је њихово ношење обавезно.

 

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести