Чиле: Пињера изабран за председника, Гиљијер признао пораз

САНТЈАГО: Милијардер и бивши председник Себастијан Пињера победио је на председничким изборима у Чилеу са освојених 54,57 одсто гласова.
Čile, izbori Foto: AP Photo/Esteban Felix
Фото: AP Photo/Esteban Felix

Његов противкандидат, левичарски настројен новинар и сенатор Алехандро Гиљијер, који је према скоро потпуним резултатима освојио 45,43 одсто гласова, признао је "тежак пораз".Гиљијер је позвао Пињеру да настави са спровођењем реформи које је започела одлазећа председница левог центра Мишел Башле, преноси Ројтерс.

Обраћајући се присталицама, Гиљијер (64) је рекао да је позвао Пињеру (68) да му честита.Британска агенција констатује да резултати избора показују да је Чиле кренуо стопама других јужноамеричких земаља, правећи политички заокрет удесно.

Пињера се у и уочи првог круга сматрао фаворитом, али је освојио мање гласова него што је очекивао.Он је током кампање обећао смањење пореза на брз економски раст, док је Гилијер желео да влада настави са прогресивним реформама одлазеће председнице Мишел Бешле.

Пињера је у првом кругу освојио 36 одсто гласова, а у кампањи је предлагао смањење пореза на бизнис ради оживљавања привредног раста, као и покретање четворогодишњег плана у вредности од 14 милијарди долара, који би укључивао нове инвестиције у инфраструктуру.

Гиљијер је освојио 22 одсто гласова у првом кругу, а његова кампања заснивала се на наставку плана актуелне председнице Мишел Бешелет да се повећа порез корпорацијама како би се делимично финансирала реформа образовања, реформисао устав и побољшао пензиони и здравствени систем.Право гласа у Чилеу има око 14,3 милиона грађана.

EUR/RSD 117.5180
Најновије вести