CNN тврди да је Асанж претворио амбасаду у „центар за мешање у изборе“

АТЛАНТА: У најновијем безбедносном извештају у који је CNN имао увид, наводи се да је оснивач Викиликса Џулијан Асанж примио током низа састанака у амбасади Еквадора личне испоруке потенцијално хакованих материјала, везаних за америчке председничке изборе 2016. године.
asanz, youtube
Фото: Youtube Printscreen

Документ је заснован на могућности на коју је указао специјални истражитељ Роберт Малер, а то је да су курири доносили хаковане документе Асанжу у амбасаду у Лондону.

У извештају се описује и како је Асанж претворио амбасаду у командни центар и како је оркестрирао низ штетних открића, која су потресла председничку кампању 2016. године.

Како се наводи, упркос томе што је Асанжово кретање било ограничено на амбасаду, док је чекао сигуран пролаз у Еквадор, он се сусрео са Русима и хакерима светске класе, са којима је често сатима разговарао.

Такође, како наводи CNN, Асанж је добио моћан нови компјутерски и мрежни хардвер да би олакшао пренос података само неколико недеља пре него што је Викиликс добио хаковане материјале од руских оперативаца. 

Сви ови подаци добијени су захваљујући стотинама надзорних извештаја које је за владу Еквадора направила приватна шпанска безбедносна компанија УЦ Глобал и који пружају детаљан увид у живот Асанжа у амбасади.

Осим тога, они дају и нову димензију извештају Малера који је каталогизовао како је Викиликс помогао Русима да поткопају америчке изборе.

Извештај је показао и да је Асанж лично пуштао неке од објава Викиликса директно из амбасаде у којој је живео скоро седам година.

Шпанска компанија УЦ Глобал није била доступна за коментар.

Иначе Асанж, пореклом Аустралијанац увек је негирао да је радио за Кремљ, те да извори Викиликса нису руска влада нити држава.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести