Дан победе Белорусија обележила војном парадом

МИНСК: Хиљаде људи, међу којима и ветерани из Другог светског рата, присуствовале су војној паради у част Дана победе, упркос епидемији корона вируса, преноси лондонски Гардијан.
parada
Фото: Tanjug/AP

Русија и друге земље отказале су војни дефиле, па је Белорусија једина држава некадашњег СССР-а која је војном парадом обележила 75. годишњицу победе над нацистичком Немачком.

У овом лудом, дезоријентисаном свету многи ће нас осудити због тога што смо сада и овде обележили овај свети догађај, казао је председник Белорусије Александар Лукашенко и поручио:

"Не журите са закључцима, не осуђујте нас потомке белоруских победника. Нисмо могли другачије. Нисмо имали други избор. Али чак и да јесмо, поступили бисмо исто овако".

Домаћи и страни медији изразили су забринутост због параде и масовног окупљања у јеку епидемије корона вируса.

Председник Лукашенко је јавно гурнуо епидемију у други план још раније када се појавио на ускршњој литургијии, али и на неким другим јавним догађајима, а новинарима је изјавио да вирус није смртоносан као што се говори.

Белорусија је једина земља у Европи у којој се одржавају фудбалске утакмице током пандемије корона вируса, иако је до сада евидентиран 21.101 случај ковида-19 и 121 смртни исход међу оболелима од ове болести.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести