Дарманин: Заштитићемо француску јеврејску заједницу

ПАРИЗ: Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин је обећао да ће заштити француску јеврејску заједницу, након што су две особе избодене у Паризу, у близини бивших канцеларија сатиричног магазина "Шарли Ебдо".
pariz
Фото: pixabay.com

Дарманин је посетио синагогу уочи почетка прославе верског празника Јом кипура, јеврејског Дана помирења, и рекао да преко 7.000 полицајаца и војника штити јеврејске службе овог викенда.

Министар је новинарима рекао да обећава да ће француска јеврејска заједница добити заштиту државе, с обзиром на то да се Јевреји често налазе на мети исламистичких напада, преноси Асошијетед прес.

Он је бранио поступање власти поводом напада који се у догодио у петак, у близини бивших канцеларија сатиричног магазина "Шарли Ебдо", истакавши да су обавештајне службе спречиле 32 потенцијална терористичка напада током протекле три године.

Напад у близини бивших канцеларија сатиричног магазина "Шарли Ебдо" догодио се у петак, када је мушкарац наоружан месарским ножем ранио две особе. Жртве напада нису званично именоване, али полиција наводи да је реч о мушкарцу и жени, који су радили у продукцијској кући. Премијер Жан Кастекс је новинарима рекао да животи жртава нису угрожени.

Седам особа је тада задржано у притвору због овог напада, а главни осумњичени, који је идентификован као 18-огодишњи мушкарац пакистанског порекла, ухапшен је у близини места напада.

Нападач је рекао је да је рођен у Пакистану, а да је напад извео због поновног објављивања карикатура пророка Мухамеда у сатиричном недељнику "Шарли Ебдо", што он "не може да поднесе", рекао је извор, а пренео Радио слободна Европа.

Један од ухапшених, Алжирац, пуштен је у међувремену на слободу јер је потврђен његов исказ да је пратио нападача који му је претио.

Напад се догодио у време када је у Паризу у току суђење осумњиченима за саучесништво у низу терористичких напада извршених пре пет година, који су започети масакром у тадашњој канцеларији листа, а два дана касније били окончани после талачке кризе у једном супермаркету у којем се продавала храна спремљена по "кошер" стандардима јеврејске вере.

За укупно три дана, терористи су тада убили 17 људи, од којих 12 у оружаном нападу на просторије "Шарли Ебдоа", где је у том тренутку био у току састанак уређивачког колегијума.

Крвави напад на редакцију "Шарли Ебдо" представљао је освету екстремних исламиста због контроверзних карикатура пророка Мухамеда, које је лист први пут објавио 2006. године.

Редакција "Шарли Ебдоа", која се преселила на тајну локацију пре четири године, на мети је претњи од 2. септембра када је поново објавила карикатуре пророка Мухамеда поводом почетка суђења учесницима починиоца напада из 2015. године.

Обележавајући почетак суђења саучешницима у нападима из 2015. године, уредништво листа је почетком овог месеца одлучило да, уз одавање почасти убијеним колегама, поново објави контроверзне карикатуре Мохамеда, описујући их као "доказни материјал" у том процесу и као део историје која, како је наведено, "не може бити поново исписивана или брисана."

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести