Демонстранти у Багдаду заузели трг, све ближе Зеленој зони

БАГДАД:  Демонстранти у Багдаду јуче су заузели стратешки трг у центру ирачке престонице, примакавши се циљу да се домогну добро обезбеђене Зелене зоне, где се налазе зграде владе и стране амбасаде.
Protesti u Iraku Foto: AP Photo/Hadi Mizban 
Фото: AP Photo/Hadi Mizban

Раније је објављено да је један демонстрант убијен у северозападном делу Багдада.Најмање 320 особа је погинуло, а на хиљаде повређено од избијања нереда 1. октобра у престоници и већински шиитским јужним провинцијама, подсећа АП.

Десетине хиљада демонстраната изашло је на улице због, како наводе, раширене корупције, мањка радних места и лошег рада јавних служби, упркос богатству у нафти.

Припадници ирачких снага безбедности повукли су се са трга Килани и дела моста Синак након што су претходног дана пуцали и бацили сузавац на демонстранте покушавајући да сруше бетонску баријеру која је блокирала улазак на трг.

Безбедносне снаге и даље под контролом држе део моста Синак, а подигле су и нове бетонске баријере да би спречили демонстранте да допру до Зелене зоне, где је зграда парламента, као и многе стране амбасаде.

Демонстранти су преузели контролу и над гаражом од пет спратова која се налази поред моста, тако да сада имају "поглед" на Зелену зону.

Они су подигли контролне пунктове и на путу који води ка Тргу Тахрир, а организовали су и сопствене цивилне снаге безбедности у тој области.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести