Директор СЗО за Европу: Ово је кључан моменат у борби

КОПЕНХАГЕН: Директор Светске здравствене организације за европску регију Ханс Клуге је рекао да је актуелни тренутак кључан у борби против корона вируса, која не почиње уласком у болницу, већ много раније.
hans kluge, Tanjug/Tanja Drobnjak
Фото: Танјуг/Тања Дробњак

Европска регија је досад регистровала више од 26 милиона случајева короне, са више од 580.000 смртних случајева у 2020. години. У 27 земаља Европе, смртност је у 2020. години већа за 313.000 - три пута више него у 2018. години, а пет пута већа него у 2019. Ушли смо у 2021. годину тако што је 230 милиона људи у европској регији закључано, а све више ће их бити закључано наредних недеља. Заразност у регији нам је донела веома висок број инфекција, рекао је Клуге на конференцији која је преношена онлајн.

Клуге је додао да од 6. јануара, међу свим земљама и територијама у Европи, скоро половина има седмодневну инциденцију (број новозаражених) од преко 150 нових случајева на 100.000 становника, док четвртина бележи пораст новооболелих за више од 10 одсто током последње две недеље.

Што се тиче новогодишњих празника, окупљања породица, пријатеља и било какве релаксације социјалног дистанцирања и неношења маски, тек ћемо видети шта то доноси. Такође, било је мање тестираних, па тренутно немамо комплетну епидемиолошку слику, додао је Клуге.

Директор у СЗО каже да колективни имунитет јесте циљ, али да се не може очекивати да ће се то одмах догодити.

Прво да урадимо вакцинацију становништва и да избегнемо колапс здравствених система. Гледаћемо да размак између прве и друге дозе вакцине буде флексибилнији него што су то прописале фармацеутске куће, а то је одлука базирана на основу података које имамо. То нам је једини излаз из пандемије - друштвена солидарност, једнакост, сарадња, поручио је Клуге.

Он је поновио да СЗО неће оставити никога на цедилу, да ће државе од А до Ш добити вакцине, и да ће се појачати опрез да се не појави нека нова мутација ковида.

Према садашњим информацијама, нови сојеви вируса (јужноафрички и енглески) нису опаснији него претходни, али јесу заразнији. Са повећаном трансмисијом повећава се и степен узбуне, јер ће са порастом броја оболелих повећати и притисак на здравствене установе. У 2021. години нам се нуде нове прилике, као што су вакцине, али ту је и постојећи изазов - корона. Ковид се променио током времена. Како се људи буду вакцинисали, тако ће стање бити боље. Али, мере остају - социјално дистанцирање, прање руку, ношење маски, додао је Клуге.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести