Клуге: Када би 95 посто људи носило маске, не би било локдаунова

ЖЕНЕВА: Досад је у Европи забележено близу 16 милиона случајева инфекције корона вирусом и преминуло је око 355.000 људи, изјавио је данас Ханс Клуге, директор Светске здравствене организације за Европу, и оценио да када би 95 одсто људи носило маске, "рестриктивне мере не би биле потребне".
korona maske
Фото: Pixabay.com

"Ипак, процена је да око 60 одсто људи у Европи носи маске, можда и мање, тако да је тешко избећи рестриктивне мере", рекао је Клуге.

У Европи је забележено 28 процената забележених случајева и 26 одсто смртних исхода, а преко 80 одсто европских земаља је забележило раст у броју оболелих на 100.000 становника.

"Као резулат, видимо здравствене системе пред пуцањем. Француска је попунила капацитете интензивне неге на 95 одсто за само десет дана, а у Швајцарској јединице интензивне неге су пуне. У претходне две недеље, број смртних случајева се повећао за 18 одсто. Ако је преминуло прошле недеље 29.000 људи, то значи да једна особа умире на сваких 17 секунди у Европи од короне. Само у новембру је забележено више од четири милиона нових случајева", рекао је Клуге.

Он је додао да сваки пут када изаберемо да поштујемо рестриктивне мере и савете, смањујемо ризик од ширења ковид-19.

"На тај начин спречавамо губитак живота. Тренутно, сваки дан у Европи умре око 4.500 људи. То се може избећи. Захваљујући рестриктивним мерама, смањили смо број новозаражених са више од два милиона случајева на 1,8 прошле недеље. То је мали помак, али значајан", поручио је Клуге.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести