Додик: Одлука Уставног суда БиХ флагрантни "државни удар"

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упозорио је данас да је најновија одлука Уставног суда БиХ флагрантни "државни удар", јер представља атак на територијалну организацију према којој Републици Српској припада 49 одсто, а Федерацији БиХ 51 одсто територије.
dodik, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Уставни суд БиХ утврдио је раније данас да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посед Српске.

Уставни суд сматра да је реч о "искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине".

Народна скупштина је прошле године усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.Цитарјући члан Устава БиХ према којем та држава функционише са модификованом унутрашњом структуром и са постојећим међународно признатим границама, Додик је истакао:

"У преводу, територија припада ентитетима, поштујући и Анекс два Дејтонског споразума, који говори о међуентитетској граници, а спољна граница представља међународно признату границу БиХ", јасан је Додик.Додик је у изјави за Срну истакао да "државна имовина никако не може бити имовина БиХ, јер БиХ нема одредницу ''држава'' или ''република'', нити било коју другу".

"Имовина може искључиво бити у власништву Републике Српске и Федерације БиХ, док БиХ има само границу. Постоји знак једнакости између замљишта и територије, а територија искључиво припада ентитетима", казао је Додик.

Истакао је да је уставни основ за последњу одлуку Уставног суда потпуно неприхватљив, те је стога, казао је, потребно да институције Републике Српске предузму све неопходне активности да заштите дејтонску структуру БиХ и аутономију Републике Српске.Нагласио је да је одлука Уставног суда БиХ политичка и одговор Републике Српске неће изостати.

"Ово је наша ''црвена линија'' за правосудни апарат БиХ који изгледа не ради ништа друго него покушава да намеће неправна решења и пресуђује Републици Српској, почев од грба, химне, заставе, Дана Републике па све до територије", казао је Додик, пренела је РТРС.

Констатујући да се Уставни суд БиХ не понаша као суд, Додик каже да одлуке тог суда сугеришу да је Уставни суд БиХ постратна јединица муслимана која треба у судници да заврши оно што муслимани нису могли у рату.

" Кад је већ тако, нека нико не сумња да ћемо се борити за своја уставом загарантована права, као што смо се борили за Републику Српску", поручио је Додик.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести