Додик:Уставни суд БиХ место највеће дестабилизације

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у Бањалуци да је Уставни суд БиХ место највеће дестабилизације у БиХ, као и да су све одлуке овог суда донете на штету Републике Српске и српског народа.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Он је у петак истакао да то потврђује пролонгирање расправе о његовом захтеву за оцену уставности Закона о изменама и допунама Закона о застави БиХ, као и одлука о пољопривредном земљишту.

Наиме, Уставни суд је оспорио члан 53 Закона о пољопривредном земљишту РС којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, по сили закона постаје власништво Републике Српске. Одлучујући о апелацији седам делегата Већа народа РС, Уставни суд је утврдио да је реч о надлежности БиХ, преноси РТРС.

Додик је поручио да РС неће прихватити неуставне одлуке овог суда, без обзира на евентуалне притиске.

"Овакав Уставни суд није потребан БиХ, а нама поготово не треба. Он служи само да доноси неуставне одлуке", нагласио је Додик.

Он је додао да је Уставни суд место манипулације, што је потврдио и одлуком о пољопривредном земљишту које није у надлежности БиХ, те суд не може да буде уставотворац и да даје права.

"Такав Уставни суд не корисити борби за успостављање права и правне државе, то је фарса. Управо је све обрнуто. Уставни суд све што доноси у последње време, доноси на бази неправа и промовише неправо. Ако је он данас утврдио, на основу апелације било кога у БиХ, да земљиште не припада ентитетима већ БиХ, онда крши Устав, јер нигде не пише да БиХ има било какву имовину, па и земљиште. Земљиште и сви објекти припадају ентитетима и то је јасно. Очигледно је да Уставни суд делује незаконито и неуставно и да у томе има политицку подршку", навео је он.

Додик је нагласио да је Уставни суд "политичко тело и тело за егзекуцију над Србима и Републиком Српском."

Према његовим речима, Уставни суд није место правде и уставног одлучивања, већ место неуставног одлучивања и спекулација.

" Веома су лако донели одлуку да 9. јануар наводно није Дан Републике, а чим су имали прилику да потврде да је 1. март нешто за БиХ, одмах су то урадили. И кроз ову одлуку о пољопривредном земљишту наставили су с тим. Наравно да ми то нецемо прихватити", поруцио је српски члан Председништва БиХ.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је након проширене седнице Извршног комитета ове странке да је разговарано о инфраструктурним пројектима - градњи ауто-путева и гасовода, те подршци привреди кроз смањење оптерећења.

Додао је да су тема седнице била и именовања на функције у заједницким институцијама, те да је констатовано да бошњачка страна опструише запошљавање Срба.

"Имамо блокаду у Централној банци. Федерална страна фаворизује једно решење у којем нема Срба", навео је Додик.

Он је истакао да су опструкције очите и у случају именовања директора СИПА.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести