Додик: Платформа - списак жеља и максималистичких захтева

БАЊАЛУКА:  Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик назвао је данас приштинску платформу за дијалог са Београдом "списком лепих жеља једне стране" која, како је навео, мисли да се вишедеценијски проблем може решити тако што ће своје максималистичке захтеве ставити на сто и рећи: "овако ћемо".
dodik, fonet
Фото: FoNet

"Косовски Албанци су тим документом, односно захтевима у том документу, ставили тачку на било какве преговоре и договоре", оценио је за Срну Додик, иначе српски члан Председништва БиХ. Он је нагласио да неће бити решења по питању јужне српске покрајне све док у том решењу не буде и Србија са својим историјским, националним, политичким и свим другим интересима. 

Додик је оценио и да, ако је био још неко у међународној заједници ко није схватио ко је у ствари проблем око договора Београда и Приштине, "сад недвосмислено зна". "То што су сад сви видели ко кочи договор обавезује их на акцију, јер понашање Приштине је постало регионални, а не само проблем Србије. И то не само по питању платформе, већ и по ранијим потезима, као што је кршење Цефте, на коју опет није било одлучније реакције међународне заједнице", рекао је Додик.

Он је напоменуо да се у РС пажљиво прати шта се дешава у односима Приштине и Београда, али и Приштине и Тиране, јер, како је истакао, као прво Косово је свесрпско питање, а не само питање званичног Београда.

"А као друго, мораћемо да видимо како се међународна заједница опходи према том питању, које се никако не може одвојити од питања Републике Српске и БиХ. Зашто би Косово било ''суи генерис'', како западна међународна заједница воли да каже? По чему је то случај за себе", упитао је Додик.

Он је упитао и "како је могуће да на 500 километара од нас важе нека друга међународна правила за исте или сличне друштвено политичке околности?" 

"То су питања на која ће се морати одговорити. Или је ћутање међународне заједнице на косовску патформу сигнал и Републици Српској да је довољно да једнострано састави списак лијепих жеља и фактурише их у Сарајево", рекао је Додик. 

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести