Додик:Тужилаштво мора да заврши свој посао о Давидовој смрти

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да су званичници Републике Српске и челници политичких партија које чине владајућу већину јединствени у ставу да тужилаштво коначно мора да заврши свој посао у вези са истрагом о страдању Давида Драгичевића из Бањалуке и да још једном апелују и инсистирају да то учини.
dodik, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Goll, arhiva

"Ни ви, ни ја нисмо надлежни за то. Пружили смо широку подршку институцијама власти, пре свега тужилаштву и полицији, да спроведу истрагу. Тужилаштво је једино надлежно за то. То је њихов посао, то није посао Жељке Цвијановић, Милорада Додика, Радована Вишковића, Марка Павића или било кога од нас овде. То је искључиво ствар тужилаштва и касније суда", рекао је Додик новинарима у Бањалуци после састанка највиших званичника Српске и председника парламентарних странака које чине већину у Народној скупштини.

Додик је рекао да је страдање Драгичевића трагичан догађај који је узнемирио све, а да је ексхумација његових посмртних остатака ствар родитеља, који су су се одлучили за то.

"Жао ми је због тога и још једном изражавам саучешће породици. Али, дефинитивно је свима јасно да је тај догађај искоришћен да се у тај процес увуче значајна политичка димнезија. Чињеница је да је посљедњи опозициони политички скуп пред изборе одржан у формату тог покрета (Правда за Давида)", каже Додик.

Према његовим речима, требало би престати политизовати овај случај, јер они који нису наклоњени Српској једва чекају да то искористе као наводни доказ за нешто.

Коментаришући наводе у вези са уништавањем доказа у вези са страдањем Драгичевића, Додик је истакао да то треба да утврде суд и тужилаштво.

"Зашто ту има проблема опет је адреса тужилаштво. За све оне који су евентуално, а било је неких који су процесуирани, нешто злоупотребили или нису довољно квалитетно радили свој део посла опет је надлежно тужилаштво које по службеној дужности мора да затражи одговорност за свако лице. Ово што ми радимо јесте да дамо широку подршку тужилаштву да ради посао за који је надлежно и ми то несумњиво дајемо", нагласио је Додик, пренела је Срна.

На питање зашто траје забрана окупљања у организацији чланова групе "Правда за Давида", председник Владе Републике Српске Радован Вишковић је рекао да све што се ради у складу је са законским прописима.

"Не може да се дешава никакво окупљање ако ће се наносити штета осталим грађанима или бити дешавања која нису у складу са законом". 

Вишковић је рекао и да је скоро девет месеци било окупљање које никоме није сметало и људи су изражавали протест. 

"Оног момента када смо једини пут дали одобрење за легално одржавање тог скупа, били сте сведоци у шта се тај скуп претворио", каже Вишковић.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести