Џонсон најавио нове строжије мере на границама

ЛОНДОН: Британски премијер Борис Џонсон рекао је да ће влада данас увести нове оштрије мере на границама државе, додајући да нема једноставних одговора након што је број жртава КОВИД-19 у Британији премашио 100.000.
dzonson, tanjug ap
Фото: Tanjug (Jessica Taylor, UK Parliament via AP)

"Министар унутрашњих послова донеће касније данас још оштрије мере за оне земље са црвене листе где смо посебно забринути због нових сојева вируса", најавио је Џонсон у парламенту, преноси Ројтерс.

Упитан шта је решење и зашто Британија има највише преминулих у Европи, он је рекао да нема једноставних одговора на то питање.

Очекује се да ће влада наредити да се без изузетка сви који долазе у Велику Британију из високоризичних земаља у којима је откривен нови сој короне, сместе на 10 дана у хотелске карантине које ће обезбедити влада, преноси Ројтерс.

"Одмах по доласку на аеродром они ће бити сачекани и транспортовани директно у карантин", изјавио Џонсон.

Данас је, иначе, британски Тајмс писао о томе ће влада у Лондону објавити планове у вези с ограниченим хотелским карантином за Британце који се враћају из 30 високо ризичних земаља, а које су већ обухваћене забраном путовања због Цовид 19. Реч је пфре свега о Јужној Америци, Португалији, Зеленортским острвима и Јужној Африци, пренео је Ројтерс.

Са 100.162 преминулих од последица ковида-19 В. Британија се нашла на петом месту у свету по броју смртних случајева међу ковид пацијентима и постала прва европске земља у којој је премашена бројка од 100 хиљада жртава пандемије.

Џонсон:Велика штета да смо остали у програму вакцинације ЕУ

ЛОНДОН: Британски премијер Борис Џонсон рекао је да би била велика штета да је Лондон усвојио савет да остане у програму вакцинације ЕУ пре него да осмисли сопствени план, преноси Ројтерс.

Мислим да смо били у стању да поступамо другачије и у неким аспектима боље, рекао је Џонсон пред парламентом.

Он је напоменуо да је важно да се не заборави да вакцине представљају међународни подухват.

Ми зависимо од наших пријатеља и партнера у ЕУ и изван ЕУ и наставићемо да сарађујемо са њима, закључио је Џонсон.

Џонсон: Школе затворене и у фебруару, отварање можда 8.марта

ЛОНДОН: Британски премијер Борис Џонсон рекао је да школе остају затворене и у фебруару, те да се нада да ће програм вакцинације омогућити да се отворе од 8. марта, преноси Ројтерс.

Уколико влада буде остварила циљеве у погледу броја вакцинисаних грађана, надамо се да ће школе моћи да се отворе од 8. марта, рекао је Џонсон.

Премијер је рекао и да се нада да ће тада или након тога бити могуће укидање економских и социјалних рестрикција, тачније када бројке то буду дозвољавале.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести