Ердоган: Спремни смо за састанак БиХ-Хрватска-Србија

САРАЈЕВО:  Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган данас је, током састанка са члановима Председништва БиХ, изразио спремност да се, како је навео, оживи тројни механизам, односно одржи састанак БиХ-Хрватска-Србија, саопштило је Председништво БиХ. 
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan foto: Tanjug/video
Фото: Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган фото: Танјуг/видео

Како се наводи у саопштењу, током састанка Ердогана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика и чланова Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, највише пажње посвећено је аутопуту Београд -Сарајево и значају који ће његова изградња имати за БиХ и све земље у региону, укључујући Турску. 

Разговарано је и о унапређењу сарадње БиХ и Турске, првенствено у области економије, пољопривреде, транспорта и инфраструктуре, као и о увозу меса.Председник Турске, додаје се у саопштењу, честитао је БиХ на председавању Самитом Процеса сарадње у Југоисточној Еуропи (СЕЕЦП) који, како је нагласио, Турска снажно подржава. 

Он је нагласио да је СЕЕЦП користан механизам за очување стабилности и мира у рунапређењу сарадње БиХ и Турскеегиону. Ердоган је рекао да Турска подржава евроатлантски пут БиХ, оценивши да ће интегрисање БиХ у ЕУ и НАТО бити гарант стабилности и мира. Турски председник поручио је да ће његова земља наставити да пружа подршку за очување стабилности, мира и просперитета БиХ. 

Чланови Председништва БиХ оценили су да је посета турског председника тој земљи важна за обе државе када је реч о напретку сарадње на свим пољима и јачању билатералних односа. Нагласили су да у прилог добрим билатералним односима, без отворених питања, иде и чињеница да БиХ управо с Турском има највише потписаних државних споразума. 

Ердоган се састао и са председавајућим Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и председником Странке демократске акције (СДА) Бакиром Изетбеговићем, пренела је Фена позивајући се на саопштење СДА. 

Како се наводи у саопштењу, Изетбеговић је захвалио Ердогану на подршци коју Турска пружа БиХ у свим интеграционим процесима, као и на јачању регионалне сарадње БиХ са суседним земљама. 

У циљу јачања те сарадње, он је указао на важност изградње аутопута Сарајево-Београд као великог регионалног инфраструктурног пројекта. 

СДА наводи да је на састанку поручено да ће постојећи пријатељски односи две земаље наставити да јачају у наредном периоду и да ће Турска наставити да снажно подржава БиХ на путу ка НАТО и ЕУ.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести