Фаучи: Нови сој и у САД, чим почнемо да га тражимо

ВАШИНГТОН: Нови сој ковид-19, потврђен у више случајева у Великој Британији, вероватно је већ присутан у Сједињеним Државама, изјавио је директор америчког Националног института за алергије и заразне болести Ентони Фаучи.
entoni fauči Youtube
Фото: Youtube Printscreen

"Морате то да претпоставите, када видите да је прилично распрострањено у држави попут Велике Британије, постоје и мутације које видимо у Јужној Африци, а с обзиром на путовања широм света, не бих се изненадио да је већ овде", рекао је Фаучи у разговору са новинарком Џуди Вудраф за ПБЦ, преноси ЦНН.

Он је истакао и да је вероватно да ће нови сој ЦОВИД 19 бити нађен у САД "чим почнемо да га тражимо".

Фаучи је појаснио да, будући да је нови коронавирус из групе РНК вируса, који често мутирају, да "већина мутација нема функционални значај, а ова би могла да омогући вирусу брже ширење".

Фаучи је додао да до сада нема потврда да нови сој изазива већу смртност и да нема утицаја на ефикасност вакцине која се тренутно користи.

Главни амерички епидемиолог је мишљења да је забрана путовања у Велику Британију преурањена јер нема довољно доказа који би оправдали "закључавање путовања".

Фаучи је закључио да би могућност увођења обавезног тестирања путника из Велике Британије била доста ефикаснија мера, наводи ЦНН.

САД: Број оболеле деце од ковида 19 скочио за 25 одсто

ВАШИНГТОН: Број оболеле деце од корона вируса у САД је скочио за 25 одсто у претходне две недеље, тачније, у периоду између 3. и 17. децембра, саопштило је данас удржење Америчке педијатријске академије (ААП).

Више од 1,8 милиона деце широм САД је тестирано позитивно на корона вирус од почетка пандемије, пише ААП у најновијем извештају.

Само прошле недеље је забележено више од 182.000 случајева корона вируса меду децом, што је највећи пораст облелих малишана у једној недељи, пренео је ЦНН.

Компликације, хоспитализација и смртни исход од ковида 19 су и даље веома ретки међу најмлађом популацијом.

"Ипак, морамо што пре да прикупимо што више података на дуготрајан ефекат пандемије на децу, укључујући и начине на који вирус може да на дуже стазе оштети дечје здравље, али и да им изазове емотивне и менталне проблеме", пише ААП на свом сајту.

Од 17. децембра, када је реч о хоспитализованим особама, процењује се да деца чине између 1.1 и 2.8 одсто, зависно од државе.

Између 0.2 одсто и четири одсто свих дечјих ковид 19 случјаева су резултирали хоспитализацијом у државама које су водиле евиденцију, а мање од 0.21 одсто деце је преминуло од корна вируса.

У 13 америчких држава није било преминуле деце од ковида 19, а на целој територији САД, смртност међу децом је 0.09 одсто.

ААП децом сматра млађу популацију до 17 година.

ЦНН додаје да су бројке потцењене и некомплетне, јер све америчке државе не дају извештаје на исти начин.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести