Холандија: Влада разматра подношење колективне оставке

Холандска влада премијера Марка Рутеа разматра да поднесе колективну оставку због извештаја који је оптужује за лоше управљање субвенцијама за бригу о деци које је хиљаде породица одвела у финансијску пропаст
Mark Rute Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

АМСТЕРДАМ: Холандска влада премијера Марка Рутеа разматра да поднесе колективну оставку због извештаја који је оптужује за лоше управљање субвенцијама за бригу о деци које је хиљаде породица одвела у финансијску пропаст, инсистирајући на томе да ће у потпуности управљати ситуацијом везаном за ковид-19, чак и ако буде радила у статусу техничке владе.

Парламентарна истрага закључила је прошлог месеца да је учињена невиђена неправда недужним породицама, које су биле присиљене да врате десетине хиљада евра додељених субвенција, што је довело до незапослености, банкрота или развода, пренео је "Гардијан".

Руте, који се налази на функцији од 2010. године, рекао је крајем прошлог месеца да је афера, која се протеже готово током читаве протекле деценије, била срамотна.

Отприлике 10.000 породица добило је накнаду у износу од најмање 30.000 евра.

Породице су ове недеље подигле оптужнице против пет политичара, укључујући против министра финансија Вопкеа Хоекстре и министра економије Ерика Виебеса, због њихове улоге у лошем управљању.

Анкете јавног мњења показују да Рутеова влада има поверење две трећине јавности, али политички аналитичари наводе да је порастао притисак на владу да поднесе оставку након што је Лодевијк Ашчер поднео оставку на место шефа опозиционе Лабуристичке странке и рекао да неће учествовати на парламентарним изборима који треба да буду одржани 17. марта, јер сматра да је делимично крив за скандал.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести