Хонгконг: Сузавац на обележавању 31. годишњице Тјенанмена

ХОНГКОНГ: Полиција је употребила сузавац како би растерала демонстранте који су се окупили у радничком крају Хонконга Монг Коку да би данас обележили 31. годишњицу протеста на пекиншком тргу Тјенанмен 1989. године, навели су очевици, пренео је Ројтерс.
1
Фото: Tanjug

Пре тога на хиљаде људи је упркос полицијској забрани окупљања запалило свеће широм Хонконга.

На хиљаде људи се окупило у парку Викторија са упаљеним свећама и одржало минут ћутања, пренео је АП.

Многи од њих су током окупљања узвикивали "Демократија сада" и "Устаните за слободу, устаните за Хонгконг".

Обележавање годишњице протеста на тргу Тјенанмен одиграва се у напетој атмосфери у Хонгконгу након пошломесецног усвајања закона о националној безбедности за који критичари стрепе да ће угушити слободе у овом полуатономном граду и у тренутку када су кинески медији и неки званичници у Пекингу изразили подршку протестима широм Сједињених Америчких Држава против полицијске бруталности, навео је Ројтерс.

Протести који су се 1989. године одиграли на тргу Тјенанмен у Пекингу представљају табу тему и свака дискусија о њој је цензурисана, а годишњица протеста се не обележава званично.

У кинеским државним медијима није било речи о годишњици протеста, како је пренео британска агенција, а око трга, који представља познату туристичку атракцију, може се видети више полицијских службеника него иначе.

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести