У Хонгконгу упаљеним свећама обележавају годишњицу Тјенанмена

ХОНГКОНГ/ПЕКИНГ: Становници Хонгконга планирају да упале свеће широм града како би обележили годишњицу крвавих протеста на тргу Тјенанмен 1989. године, избегавајући тако кршење забране јавних окупљања уведене због пандемије корона вируса.
hongkong, pixa
Фото: pixabay.com

Обележавање годишњице протеста на тргу Тјенанмен одиграва се у напетој атмосфери у Хонгконгу након пошломесецног усвајања закона о националној безбедности за који критичари стрепе да ће угушити слободе у овом полуатономном граду и у тренутку када су кинески медији и неки званичници у Пекингу изразили подршку протестима широм Сједињених Држава против полицијске бруталности.

Крвави протести који су се 1989. године одиграли на тргу Тјенанмен у Пекингу представљају табу тему и свака дискусија о њој је цензурисана, а годишњица протеста се не обележава званично.

У кинеским државним медијима није било речи о годишњици протеста, како Ројтерс преноси, а око трга, који представља познату туристичку атракцију, може се видети више полицијских службеника него иначе.

У Хонгконгу се већ деценијама пале свеће у Викторија парку како би се обележила годишњица протеста на тргу Тјенанмен, а овај догађај обично окупља на десетине хиљада људи.

Међутим, у граду је тренутно на снази забрана окупљања више од осморо људи, а полиција је ове недеље саопштила да би масовно окупљање представљало ризик по јавно здравље, сада када је град пријавио прве случајеве локалне трансмисије вируса након неколико недеља.

То је нагнало организаторе да позову људе да запале свеће било где у граду у осам сати увече по локалном времену и да одају пошту преминулима минутом ћутања.

Неки становници града планирају да посете цркве и храмове у којима је дозвољено окупљање верника уз поштовање заштитних мера, док ће други у знак сећања на овај догађај положити цвеће на шеталишту уз обалу.

Неки уметници најавили су да ће на улицама извести краће представе како би обележили протесте.

Европска унија је апеловала на Кину да становницима Хонгкога и Макаа, другог полуатономног града, дозволи да обележе овај дан и истакла да би такав потез значио да ће слободе и даље да буду заштићене.

Кина никада није поднела потпунили извештај о броју умрлих у протесту. Неколико дана након протеста званичници су пријавили 300 смртних случајева, углавном међу војницима, али сведоци и активисти тврде да је могуће да је преминуло на хиљаде људи.

Званичници у Хонгконгу тврде да се супротстављају обележавању протеста јер је на снази забрана окупљања више од осам људи у циљу заштите јавног здравља и да ова одлука није политички мотивисана.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести