Хуавеј обуставља производњу чипова због америчких санкција

ПЕКИНГ: Кинески технолошки гигант Хуавеј суочава се са несташицом чипова за процесоре паметних телефона због америчких санкција и биће приморан да обустави производњу својих најнапреднијих чипова, рекао је један од директора компаније Ричард Ју.
huavej
Фото: Tanjug (AP Photo/Mark Schiefelbein)
Према његовим речима, производња чипа Кирин, који је дизајнирао Хуавеј биће обустављена 15 септембра јер је за њихову производњу неопходна америчка технологија.
 
Додао је да компанија није у могућности да направи сопствене чипове.
 
"То је за нас велики губитак. Овогодишња генерација Хуавејевих чипова Кирин могла би да буде последња", рекао је Ју. преноси АП.
 
Хуавеј технолоџис, једна од највећих произвођача паметних телефона и опреме за мрежу нашао се у центру тензија између САД и кине око безбедности и технологије, у које је укључена и кинеска апликација ТикТок.
 
Вашингтон је Хуавеју онемогућио приступ компонентама произведеним у САД, као сервисима за мобилне телефоне, као што је Гоогле мусиц.
 
Санкције су пооштене у мају, када је Бела кућа забранила добављачима широм света да користе америчку технологију у производњи компонената за Хуавеј.
EUR/RSD 117.1743
Најновије вести