Индијске власти појачале мере безбедности

ЊУ ДЕЛХИ:  Индијске власти појачале су данас мере безбедности и искључиле приступ интернету у различитим местима, док чланови владајуће странке планирају маршеве у знак подршке новом закону о држављанству, иако су протести против њега у целој земљи ескалирали.
indija.jpg Foto:Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Неименовани званичник Министарства унутрашњих послова изјавио је да влада очекује да сви безбедносни службеници дежурају на Бадње вече и током празничне недеље, пренео је Ројтерс.

"Желимо да полиција спречи избијање насиља, али такође, схватамо да ситуација може измаћи контроли, стога ће паравојне снаге бити распоређене на пијацама и јавним местима", рекао је високи безбедносни званичник у Њу Делхију.Најмање 20 скупова за или против новог закона заказано је у различитим градовима.Нови закон о држављанству омогућава добијање држављанства имигрантима који нису муслимани, а који су ушли у Индију илегално из неколико суседних земаља.

Држављанство ће бити омогућено будистима, хришћанима, хиндусима, Џаинсима, Парсима и Сикима који су напустили Пакистан, Авганистан и Бангладеш због верског прогона пре 2015. године.Критичари закона наводе да је он дискриминаторски у односу на муслимане.Најмање 21 особа је погинула у протестима од када је закон усвојен. Током последњих 10 дана, полиција у Утар Прадешу притворила је готово 900 људи, док је широм земље ухапшено више од 2.000 особа.

Индијска федерална влада је одобрила средства за попис становништва и истраживање који ће бити спроведени 2020. године, услед страховања да би база података могла да се употреби за изградњу контроверзног регистра грађана.Влада је одобрила и 87,54 милијарди рупија (1,23 милијарде долара) за спровођење пописа и 39,41 милијарди рупија за ажурирање Националног регистра становништва.

EUR/RSD 117.3738
Најновије вести