Индонезија: Холандија да врати велики дијамант са Борнеа

АМСТЕРДАМ: Индонезија захтева да јој Холандија врати велики 36-каратни дијамант који потиче са острва Борнео, а налази се у Рајксмузеуму у Амстедаму.
1
Фото: Tanjug

После гушења побуне која је 1859. године у индонежанском султанату Банџармасин избила против холандских колонијалних власти, дијамант је однет у Холандију ради продаје, или да буде предат тадашњем краљу Вилему Трећем, који га, међутим, није желео јер би његова обрада - сечење и брушење - била прескупа, па је тај драги камен, познат и као "ружни, прљави дијамант", завршио у музеју.

Индонезија је стекла независност од Холандије 1945. године, а султанат Банџармасин, који је обновљен 2010. године, данас тражи да овај дијамант, али и други уметнички предмети о којима тачна евиденција не постоји, буду враћени у земљу порекла.

Током овогодишње историјске посете Индонезији, холандски краљ Вилем-Александер извинио се због "претераног насиља" некадашњих холандских колонијалних власти током 350 година дуге окупације Индонезије, а у ту земљу је враћено на хиљаде уметничких предмета, али не и дијамант о којем је реч.

Дијамант је у музеју заведен као "ратни плен", а одлука о могућој реституцији је у надлежности холандске владе, наводи ББЦ.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести