Иран: Жена скинула хиџаб, постала симбол отпора

ТЕХЕРАН: Фотографије жене из Техерана која је скинула хиџаб током антивладиних протеста у Ирану постала је симбол отпора, а подељена је више од 15.000 пута на друштвеним мрежама.
Epa (STR)
Фото: Epa (STR)

Жена која на снимку у знак протеста против кодекса облачења скида хиџаб пред иранским властима, постала је симбол отпора у земљи у којој су жене већ скоро 40 година, од револуције 1979, приморане да носе мараме преко главе.

Како преноси “Индепендент”, она је окарактерисана као “прави херој”, чијој се храбрости треба дивити.

На снимку се види жена која у тишини маше белом заставом током антивладиних протеста који се одржавају у престоници Ирана, Техерану, у којима је до сада погинуло више од 20 особа, а ухапшено неколико стотина људи.

Како “Индепендент” наводи, прошле недеље је полиција у Техерану саопштила да више неће хапсити жене које не поштују кодекс облачења.

Полузванична новинска агенција Тасним известила је да ће, уместо тога, све оне које прекрше кодекс морати да присуствују предавањима полиције, али и да би против оних које то буду понављале ипак могле да буду предузете правне мере.

Видео на којем ова муслиманка протестује на Твитеру је објавио бивши муслиман из Ирана и аутор књиге “Зашто не постоји Бог” Армин Наваби.

Ова жену у Ирану скинула је свој хиџаб у знак протеста против исламског кодекса облачења који је наметнут женама у Ирану, објавио је он уз хаштаг “Ја сам уз њу”.

Његов твит је ритвитован више од 15.000 пута, а добио је више од 32.000 лајкова, док су многи људи на друштвеним мрежама славили и поздрављали њен протест.

Како наводе поједини медији, Наваби је касније објавио да је демонстранткиња с видео снимка и фотографија ухапшена и притворена, а да је “место где је стајала у Техерану сада прекривено цвећем”.

Антивладини протести у Ирану, започели су 28. децембра у неколико градова, а како оцењује Ројтерс, иако су протести у Ирану ретки, а безбедносне службе свуда присутне, ипак су десетине хиљада људи изашле на демонстрације.

Демонстрације су почеле због тешке економске ситуације, али неки демонстранти узвикују пароле против владе и врховног лидера Ајатолаха Али Хамнеија.

Иако разне класе друштва имају различите захтеве, на снимцима друштвених мрежа највише се виде млади људи из редова радничке класе, констатује британска агенција.  

Према званичним подацима, овог пута 90 одсто ухапшених су млађи од 25 година.

Врховни верски вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи оптужио је у уторак непријатеље Исламске републике за подстицање немира у тој земљи, док се настављају антивладине демонстрације покренуте прошле недеље, наводи Ројтерс.

Последњих дана, непријатељи Ирана користе различито оруђе укључујући кеш, оружје, политику и обавештајни апарат како би створили проблеме Исламској републици, навео је Хамнеи у изјави постављеној на његовом сајту.

Miodrag
03.01.2018 • 13:41
Deja vu
EUR/RSD 118.4426
Најновије вести