Италијанска влада прогласила ванредно стање у Венецији

ВЕНЕЦИЈА: Италијанска влада је прогласила данас ванредно стање у Венецији како би се брзо обезбедили фондови за санирање штете коју је начинила највећа плима у последњих 50 година.
r
Фото: Tanjug (Andrea Merola/ANSA via AP)

Влада је на поподневном састанку одобрила посебну уредбу у оквиру које су укључене прве мере чији је циљ помоћ у опоравку града, пренео је АП.

Више од 80 одсто града који припада Унесковој светској баштини, било је под водом када је плима била најјача, пренео је ББЦ.

Италијански премијер Ђузепе Конте описао је поплаву као "ударац у срце наше земље".

Он је рекао да ће влада деловати брзо како би обезбедила средства и ресурсе.

"Боли ме што је град толико оштећен, уметничка баштина угрожена, комерцијалне активности на коленима", написао је на Фејсбуку Конте, који је посетио регион касно синоћ.

Он је рекао да ће влада убрзати изградњу структуралне одбране града, мислећи посебно на такозвани Мосеов пројекат - хидраулички систем баријере за заштиту лагуне у случају пораста нивоа мора и зимских олуја.

Градоначелник Венеције Луиђи Бруњаро окривио је климатске промене за највиши ниво воде у више од 50 година ове седмице, рекавши да је утицај велики и да ће оставити трајни траг.

Трг Светог Марка, један од најнижих делова града најгоре је погођен.

Бруњаро је рекао да је позната Базилика светог Марка претрпела озбиљну штету.

Крипта на историјском споменику у уторак је потпуно преплављена и постоји бојазан да су стубови базилике можда структурално оштећени.

Градоначелник Венеције је истакао да се штета мери у стотинама милиона евра.

Венецију чини више од 100 острва унутар лагуне крај североисточне обале Италије.

На острву Палестрина две особе су изгубиле живот, један мушкарац када је покушавао да покрене пумпу у свом поплављеном дому и још једна особа за коју се не наводи како је настрадала.

EUR/RSD 117.5531
Најновије вести