Ј.Америка: Пандемија могући узрок глади за 14 милиона људи

БОГОТА:  Светски програм за храну при Уједињеним нацијама упозорава да би пандемија коронавируса могла да доведе до проблема глади код најмање 14 милиона људи у Јужној Америци, преноси Асошијетед прес.
Ujedinjene nacije, foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Према најновијим прогнозама, 3,4 милиона људи доживело је несигурност у погледу снабдевања храном у 2019. години, а тај број могао би да буде више него четири пута већи у Јужној Америци, која је једна од најугроженијих региона у свету.

Проблем глади већ почиње да се осећа у региону, иако грађани крше мере карантина и излазе из домова у потрази за храном и новцем. Највећи проблем имају радници који раде "на црно" и који чине највећи проценат становништва Латинске Америке, док се иза њих налазе људи који су због пандемије изгубили посао.

Број гладних на континенту највероватније ће бити већи него што УН предвиђају, с обзиром на то да се прогноза ове организације односи на 11 јужноамеричких земаља које су њене чланице, али не и на Венецуелу.

Према прошлогодишњој студији свака трећа особа у овој земљи се суочава са проблемом глади.Проблем глади постаје све озбиљнији у Латинској Америци како број заражених корона вирусом расте.

Бразил се сада налази на другом месту у свету по броју оболелих, док пораст стопе заражености у Перуу, Чилеу, Мексику и другом земљама на континенту, највише међу сиромашнима, доводи здравствене системе до крајње исцрпљености.Очекиван пад економске активности у Јужној Америци и на Карибима за ову годину је 5,3 одсто, највероватније више него за време Велике депресије.

Предвиђа се да ће у региону око 30 милиона људи постати сиромашно, а око 16 милиона изузетно сиромашно.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести