Јапански званичници: Карантин на крузеру није био савршен

ТОКИО:  Јапански здравствени званичници и експерти признали су данас да карантин на крузеру Дајмонд Принцес у луци Јокохама није био савршен, али су бранили одлуку Јапана да пусти око 1.000 путника после 14 дана.
Kruzer Dajmond prinses Foto: Youtube/printscreen
Фото: Крузер Дајмонд принсес Фото: Youtube/printscreen

Званичници су рекли да су се јапанске здравствене власти суочиле са тешким изазовима у опхођењу с бродом под страном управом, за који су потребни међународни преговори у недостатку утврђених правила у таквој кризи, преноси АП.

"Брод није био пројектован као болница. Брод је брод", рекао је бивши регионални директор Светске здравствене организације Шигеру Оми.

Према његовим речима, наравно да изолација није била идеална као што би се очекивало од болнице, иако је, казе, изолација донекле била ефикасна, али у великој мери није била савршена.На броду је заражено више од 690 људи, а троје је умрло.Број пацијената у Јапану и даље расте, а изван брода има око 150 случајева.

Јапанским путницима који нису делили собу са пацијентима, а резултати теста су им били негативни и нису имали симптоме, на крају карантинског периода од 14 дана било је дозвољено да се врате кући јавним превозом, што је виђено као алармантан знак јапанског недостатка осећаја за кризу.

Оми је, међутим, рекао да се према путницима који су прошли критеријуме треба односити као према свима другима, а они који често посећују јавна места једнако су ризични.

Већина од око 1.000 чланова посаде остаје на броду под карантином. Због потребе да управљају бродом и служе путнике током оригиналног карантина, чланови посаде нису могли да буду правилно изоловани.

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести