Јункер: Нисмо у рату са Пољском, нема санкција по сваку цену

БРИСЕЛ: Европска унија није у рату са Пољском и неће јој увести санкције "по сваку цену", изјавио је данас председник Европске комисије Жан Клод Јункер.
Žan Klod Junker Foto: EPA/PATRICK SEEGER
Фото: EPA/PATRICK SEEGER

"Ми нисмо у рату са Пољском. Ми имамо спор са пољском владом. Члан седам (Лисабонског) споразума није члан санкције, већ члан потврде и упозорења. Тако да и људи у Пољској треба да престану да то представљају као да ћемо по сваку цену увести санкције", рекао је Јункер у Европском парламенту.

Како Ројтерс подсећа, Европска комисија је у децембру активирала члан седам Лисабонског споразума по први пут, против Пољске, дајући Варшави рок од три месеца да промени спорну реформу правосудног система.Уколико се то не догоди, Комисија може да позове остале чланице блока да уведу санкције Пољској.

"Ми смо у конструктивном дијалогу са пољском владом. Угостио сам новог премијера Пољске (Матеуш Моравијецки) у Бриселу и обојица смо се потрудили да усагласимо ставове", рекао је Јункер у Европском парламенту.Поменути члан Лисабонског споразума, понекад називан "нуклеарном опцијом", никада до сада није био покренут ни против једне земље чланице ЕУ, а представља знак озбиљне забринутости због нових пољских закона на пољу правосуђа.

Одлука о активирању цлана седам, уследила је као реакција на више закона које је десничарска партија Право и правда донела током две године на власти, а чиме је стекла већу контролу над правосудним системом.Та одлука би, навео је АП у децембру, могла да Пољску лиши гласачких права у блоку.

Ипак, тај корак се сматра мало вероватним, јер изискује да земље чланице ЕУ једногласно одлуче, а мађарска влада је већ најавила да ће блокирати такав потез, навела је америчка агенција.Европска комисија је тада саопштила да је Савету ЕУ предложила усвајање одлуке у складу са чланом седам Споразума о ЕУ, након што је закључила да постоји јасан ризик од озбиљног кршења владавине права у Пољској, "упркос напорима током две године да се оствари конструктиван дијалог".

Како је Комисија објаснила, члан седам треба да обезбеди да све државе чланице ЕУ поштују заједничке вредности ЕУ, укључујући владавину права, а он делује кроз два механизма – превентивно, у случају јасног ризика од озбиљног кршења, и казнено, у случају постојања озбиљног и дуготрајног кршења.

Председник Европског савета Доналд Туск коментаришуци тада одлуку ЕК да покрене члан 7 Лисабонског споразума, рекао је да је Пољска тренутно виђена као сила за дезинтеграцију ЕУ, али додао да не верује да ће Пољској у скоријој будућности бити уведене санкције.

EUR/RSD 117.4829
Најновије вести