Казна од 100 милиона евра за БМВ, Фолксваген и Дајмлер

БЕРЛИН: Немачке антимонополске власти изрекле су казну водећим домаћим произвођачима аутомобила - БМЊ-у, Фолксвагену и Дајмлеру -у укупном износу од 100 милиона евра због картелског удруживања за потребе набавке производа од челика.
mercedes volan auto
Фото: pixabay.com

У периоду од 2004. до 2013. године, ови произвођаци аутомобила редовно су се састајали са произвођачима челика и другим компанијама у ланцу добављача ради договарања једнаког износа надокнаде на набавну цену челика, саопштила је данас Канцеларија за сузбијање картелских активности, преноси Ројтерс.

Незаконите цене, проистекле из картелског договарања, плаћане су најмање до 2016. године, додаје се у саопштењу.

Немачке аутомобилске компаније су прихватиле разрезане казне.

Из БМЊ-а су навели да ће платити казну од 28 милиона евра, а портпаролка Дајмлера је изјавила да ће та компанија морати да плати 23,5 милиона евра.

То значи да готово половину од укупно изречене казне, односно 48,5 милионе евра, треба да плати највећи немачки прозивођач - Фолксваген.

Та компанија је одбила да коментарише висину казне, али је поздравиа завршетак истраге о картелском договарању.

Антимонополски регулатор је навео да набавна цена производа од челика на које је картел утицао, а који се користе за производњу радилица, зупчаника и шипки за управљачки систем, чини мање од један одсто коначне вредности аутомобила.

EUR/RSD 117.3235
Најновије вести