Ким Џонг-ун припрема провокацију Џоу Бајдену?

ВАШИНГТОН: Северна Кореја наводно се припрема за тестирање оружја док су амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар обране Лојд Остин у посети Азији.
severna koreja pixabay
Фото: pixabay.com

Како су CNN-у рекли службеници америчке обавештајне службе, Северна Кореја највероватније се припрема за прво тестирање оружја откако је Џо Бајден ступио на дужност председника.

Стручњаци напомињу да би такав потез Ким Џoнг-уна у ствари био прилично предвидљив, имајући у виду да је сличне провокације правио и кад су бивша два америчка председника, Барак Обама и Доналд Трамп, ступили на дужност, пренео је Јутарњи лист.

"Северна Кореја сад већ традиционално спроводи неку врсту провокације кад дође до промене америчке и јужнокорејске администрације", изјавио је научник Брус Клинџнер из Херитиџ Фондације.

"Један севернокорејски пребег ми је признао да је идеја била да их тиме ''тренирају као псе'' како би измамили уступке двеју моћних земаља", додао је он.

Клинџнер је истакао да би се историја могла поновити и да је за претпоставити да ће Пјонгјанг хтети у првих пар месеци Бајденовог ступања на власт да изведе неку провокацију.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар обране Лојд Остин тренутно су у Азији на састанцима са својим јапанским и јужнокорејским колегама.

Ако Северна Кореја изведе некакву провокацију док су Блинкен и Остин у Азији, то би била јасна порука Ким Џонг-уна Вашингтону којом жели да обезбеди да га виде као кључног играча у региону, истичу амерички званичници.

Међутим, вероватније је да ће севернокорејски вођа причекати и видети како ће састанци бити завршени пре него донесе неку одлуку.

Амерички званичници нису хтели да прецизирају која су предвиђања обавештајне службе, али највероватнији сценарио, који се темељи на снимцима и другим обавештајним подацима, је да би могло доћи до тестирања балистичког пројектила или ракетног мотора.

Северна Кореја је последњи познати тест оружја извела у марту прошле године.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести